Megkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

Ünnepélyes ceremóniával vette kezdetét csütörtökön este Szombathelyen az idei Savaria Karnevál, amelyre a rendezők a hétvégén látogatócsúcsot várnak, a résztvevők száma elérheti akár a 170 ezret is. 

 

Közép-Európa legnagyobb históriás játéka 23 helyszínen 250 programot kínál az érdeklődőknek, ezek közül több is felidézi az 1700 éve Savariában született Szent Márton alakját.

 

A karneválnyitó ceremónia idén is a római kori katonai hagyományőrző csapatok, a XV. Apollinaris Legio bevonulásával kezdődött, majd a főtéren álló Vesta templomban Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere - maga is tógába öltözötten - fellobbantotta a karnevál lángját.


Ünnepi köszöntőjében a politikus kiemelte: Szombathely 2000 éve folyamatosan lakott város, ahol az emberek szívesen felidézik, tisztelik és ápolják az elődök emlékét. Emlékeztetett arra, hogy éppen a millennium évében élesztették újra a Savaria Történelmi Karnevált, amely szavai szerint ma már Közép-Európa legjelentősebb históriás rendezvénye.

 

savaria

Fotó: szombathely.hu


A megnyitó után a főtéri Fórum színpadon előbb az Anna and The Barbies ad koncertet, a Történelmi Témaparkban - ahol napközben katonai hagyományőrző csapatok táboroznak és csapnak össze egymással - ismét kezdődik a tüzes játék, amely idén Szent Mártont eleveníti fel tűzvarázslók segítségével, a Borok utcájában pedig az Ismerős Arcok ad koncertet. 


A karnevál legnagyobb látványosságának a péntek és szombat esti, 19 órakor kezdődő jelmezes fáklyás felvonulás számít, amelyen több mint ezer jelmezes villantja fel a történelmet a római kortól a kora középkoron, a reneszánsz és a barokk koron át a reformkorig.


A karneválszínházban, a megyeháza udvarán már egy hete zajlanak az előadások, idén Eduardo De Filippo Nem fizetek! című nápolyi komédiáját tekinthetik meg az érdeklődők Réthly Attila rendezésében, a Weöres Sándor Színház művészeinek előadásában. Ismét kinyitott csütörtökön az Öreg Város Vására, ahol kézművesek kínálják termékeiket.

 

Benépesült a Borok utcája, ahol számos borvidék bora között a karneváli borverseny győztes bora is megkóstolható, de van már a karneválnak saját tortája is, amelyet szintén megízlelhető. A látogatók sétálhatnak a Művészetek utcáján vagy elidőzhetnek a Március 15. téren ahol az ókori Róma zenéjével ismerkedhetnek egy interaktív kiállítás keretében.


Péntektől a Szent Márton utca civil korzóvá változik, ahol a helyi karitatív szervezetek mutatkoznak be sátraikban, de várja látogatóit a Keleti Udvar és a VAOSZ udvar is, ahol a szombathelyi kötélugrók augusztus 27-én éjféltől 20 órán át ugrókötelezve próbálják megdönteni a kétköteles gyorsasági ugrókötelezés világcsúcsát.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása