Performanszművészeti találkozó kezdődött több helyszínen

Az 1988 óta működő Transart Communication performanszművészeti találkozó 28. alkalommal kerül megrendezésre. A tíznapos találkozó kínai, magyar, szlovák performanszművészeket lát vendégül Budapesten a Müsziben és a Városligetben, Monor-Csévharaszton a Róth-házban, Szlovákiában pedig Érsekújvárott és Galántán augusztus 25. és szeptember 3. között.

 

Budapesten augusztus 25-26-án a Blaha Lujza téri Müszi tereibe költözik a fesztivál, 27-én pedig a Városligetbe. A fesztivál idén vendégül látja a kínai performanszművészeti élet jelentős alkotóit és szervezőit, akik mind függetlenekként közelítenek a műfajhoz, gyakran a lehetséges politikai következményektől sem tartva. A meghívott 6 kínai és 13 szlovák ill. magyar művész itt és most, az adott alkalomra, a Müszire és a Városligetre komponálja performanszait.

 

cooking performance Monor 1 1

 

A programban lesz például „cooking-performance“, koncertek, prezentációk, tematikus szimpózium, video-panel valamint szabadtéri csoportosszituációk is. A szervezők célja az élő és intenzív kommunikáció megteremtése a művészek és a nézők között a művészeten, a „jelenlét” tapasztalatán keresztül, amelyben minden résztvevő élményei egyaránt érvényre jutnak.


A találkozón Haiguang Li, az akciókból és videóból építkező pekingi képzőművész és költő, Chuyu Wang, a 10 éve működő GUYU Action fesztivál szervezője, Wang Dandan, a chengdui egyetemi performansz-találkozók szervezője vesz részt. Szerepel továbbá Nanxi Liu, a Transart Communication 2016 fesztivál egyik kurátora, a Hong Kong Nemzetközi Performansz-Művészeti Fesztivál valamint a GUYU Action egyik társkurátora, Cai Qing, a chongqingi Parabiosis nemzetközi projekt kurátora, valamint Yanxin Wang, a Mianyang Branch of Sichuan Conservatory Of Music oktatója.

 

A Magyarországon élő alkotók között szerepel Dénes Imre, aki 2003 óta készít performanszokat, a festészet és az installáció-művészet területén is aktív. A PLT (Plateau) nevű élőművészeti ’zin alapító-szerkesztője (2011 óta). Performansszal is részt vesz Juhász Rokkó (Szlovákia-Magyarország) performanszművész és költő, nemzetközi események rendszeres szereplője, a Transart Communication alapítő-szervezője. Kovács István a legjelentősebb performerek között szerepel Közép-Európában, 24 éve készít performanszokat. Sőrés Zsolt improvizatív, elektroakusztikus és noise zenész, performer, független kurátor és szerkesztő. Kísérleti zenei tevékenysége a ’90-es években kezdődött. Szilágyi Rudolf multimédia művész, az ArtAlom egri élőművészeti fesztivál alapítója és vezetője. Milan Adamčiak (Szlovákia) a Fluxus legfontosabb képviselői között szerepel Szlovákiában. Beate Linne (Németország-Magyarország) képzőművész, 2007 óta készít performanszokat, amelyeket rangos nemzetközi találkozókon mutat be. Roi Vaara (Finnország-Magyarország) a performansz úttörő alakja Finnországban. Nemzetközileg széles körben elismert performer. A jelentős performansz-művészeti kollekítva, a Black Market International tagja.

 

cooking performance Monor 2 1

 

Transart Communication 2016
Performanszművészeti találkozó kínai, magyar és szlovák művészekkel

Performance art encounter between Chinese, Hungarian and Slovakian artists

 

IDŐPONT:2016. augusztus 25-szeptember 3.
HELYSZÍN: MÜSZI | Művelődési Szint (1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1., Corvin Áruház III. emelet); Városliget; Monor, Érsekújvár, Galánta

https://www.facebook.com/events/1634782530184290/

 

Szervező:
Kassák Intermediális Kreativitás Központ (Érsekújvár/Nové Zámky)

Társszervezők:
Művelődési Szint - Müszi (Budapest),
Galéria umenia Ernesta Zmetáka (Érsekújvár/Nové Zámky),
Gallery 4D (Galánta/Galanta)

Kurátorok:
Juhász Rokkó, Nanxi Liu, Kovács István


Résztvevő művészek:
Milan Adamciak (SK)
Bíró József (H)
Qing Cai (CN)
Dénes Imre (H)
Juhász Rokko (SK-H)
Kovács István (H)
Haiguang Li (CN)
Beate Linne (D-H)
Nanxi Liu (CN)
Monhor Viktória (H)
Michal Murin (SK)
Sőrés Zsolt (H)
Szilágyi Rudolf (H)
Szkárosi Endre (H)
Roi Vaara (FIN-H)
Chuyu Wang (CN)
Dandan Wang (CN)
Yanxin Wang (CN)
Gabriela Zigova (SK)


Program:
Augusztus 25-26.Müszi-Művelődési Szint (Blaha Lujza tér 1.)
16:00 – prezentációk
19:00 – performanszok

 

Augusztus 27. Városliget (találkozás az Olof Palme háznál)
15:00–18:00 – egyéni performanszok valamint „csoportosszituáció”

 

Augusztus 28. Monor, Csévharaszt, Róth-ház
14:00–19:00– „cooking-performance“

 

Augusztus 31–szeptember 1. Érsekújvár, Szlovákia
16:00– Fő tér – csoportos-szituáció
19:00– Lovarda – performaszok, prezentációk, video-panel

 

Szeptember 2–3. Galánta, Szlovákia, 4D Galéria
15:00– panelbeszélgetés, prezentáció és video-panel
19:00– performaszok

Kapcsolat: juhasz.rokko@gmail.com, enancyliu@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/events/1634782530184290/


További információ a Transart Communication fesztiválról:
https://issuu.com/rokkojuhasz/docs/transart_communication

 

süti beállítások módosítása