Dörner György vezetheti tovább az Újszínházat

Döntött a fővárosi közgyűlés arról, ki vezetheti majd az Újszínházat, a Thália Színházat és a Madách Színházat.

 

Az eddigi vezetőknek szavazott bizalmat szerdán a Fővárosi Közgyűlés három budapesti színház esetében: a Tháliát továbbra is Kálomista Gábor, a Madáchot Szirtes Tamás, az Újszínházat pedig Dörner György irányíthatja.

 

A színházi vezetőkről zárt ülésen döntöttek a fővárosi képviselők. Mindhárom megbízatás öt évre szól: a Madách és az Újszínház vezetője 2017. február 1-től, a Thália Színház igazgatója március 1-től töltheti be a posztot.

 

dorner gyorgy

 

Az Újszínház igazgatói posztjára tizenketten pályáztak. Bodolay Géza rendező, Bodó Viktor rendező (a Kultúrbrigádosokkal), Dörner György színész-igazgató, Hargitai Iván (Dobák Lívia dramaturggal, Koltai M. Gábor rendezővel, Novák Eszter rendezővel, Perczel Enikő dramaturggal, Selmeczi György zeneszerzővel és Szokolai Brigitta dramaturggal), Herczeg Tamás színész (Szántó Péterrel, az Újszínház ügyelőjével), Hudi László rendező (a K2 Színházzal, Kárpáti Péter dramaturggal és Hegymegi Máté rendezővel), Mátyássy Bence színész (Tóth Péterrel, a Szputnyik korábbi ügyvezetőjével), Nagy Viktor rendező, Radó Denise színész-rendező (Kautzky Armanddal, az Újszínház színészével), Salamon Suba László rendező, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Can Togay filmrendező (Suba János közgazdásszal) adta be elképzeléseit.

Az előadó-művészeti bizottság Bálint András színész-rendezőt, Borsós Beáta színházi menedzsert, Zigó Viktort, a Kolibri Színház gazdasági igazgatóját és Trokán Péter színészt kérte fel, hogy vegyen részt a szakmai bizottság munkájában. A Színház.hu információja szerint Bodó Viktort, Hargitai Ivánt, Radó Denise-t és a jelenlegi igazgatót, Dörner Györgyöt támogatta a szakmai bizottság.

A Thália Színházra beérkezett pályázatokat elbíráló szakmai bizottságban Keszég László rendező, Kirják Róbert, a nyíregyházi színház megbízott igazgatója, Kiss Mari színész és Lőkös Ildikó dramaturg vettek részt, a Színház.hu úgy tudja, ők egyöntetűen azt javasolták, hogy Kálomista Gábort vigye tovább a teátrumot. A Thália vezetésére Dörner György is jelentkezett, míg a Madách Színházért csak az eddigi direktor, Szirtes Tamás indult.

 

Kálomista Gábor közlése szerint az eddigi ügyvezető igazgató, Bereményi Géza művészeti főtanácsadóként dolgozik tovább a Tháliában. A mostani vezetés tagjai közül Csányi Sándor művészeti vezetőként, Hamvai Kornél irodalmi vezetőként, Csécs Tamás gazdasági igazgatóként továbbra is marad a posztján - tette hozzá. Elmondta, minimális változásokon fog átesni a társulat, amelynek magja már kialakult. Nagy terveik között beszélt a Mikroszínpad átépítéséről, amely a következő ciklus fontos feladata lesz.

 

Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása