"Szakmai becsületből írtuk meg" - Elérhető Bodó Viktor pályázata az Újszínházért

Elérhető és letölthető az a teljes pályázat, amelyet Bodó Viktor és a Kultúrbrigád, valamint a hozzájuk csatlakozó színházi szakemberek készítettek az Újszínház vezetésére.

 

Mint ismeretes, az eddigi vezetőknek szavazott bizalmat szerdán a Fővárosi Közgyűlés három budapesti színház esetében: a Tháliát továbbra is Kálomista Gábor, a Madáchot Szirtes Tamás, az Újszínházat pedig Dörner György irányíthatja. A színházi vezetőkről zárt ülésen döntöttek a fővárosi képviselők.

 

Az Újszínház igazgatói posztjára tizenketten pályáztak. Az előadó-művészeti bizottság Bodó Viktort, Hargitai Ivánt, Radó Denise-t és a jelenlegi igazgatót, Dörner Györgyöt támogatta.

 

ujszinhaz

 

Bodó Viktor és a Kultúrbrigád közleménye:

 

A pályázat megírását elsősorban az a szándék motiválta, hogy szakmailag releváns, korszerű, az európai és világszínházi szemléletre és trendekre messzemenőkig figyelő, érvényes változatot mutassunk fel a „magyar dráma színházaként” definiált fenntartói elvárás megvalósítására. Szándékunk szerint egy élő, a mai magyar társadalommal kommunikáló, nyitott, a köz szolgálatát és az állami pénz elköltésének felelősségét komolyan vevő szakmai műhely felállításának lehetőségét vetettük papírra, amely gazdaságilag racionálisan, művészileg függetlenül, strukturáltan és problémaorientáltan működik.

 

Azonban a pályázat megírása alatt pontosan tudtuk, hiszen mi is itt élünk, hogy nincs esélyünk a programot megvalósítani. Hangozzék bármilyen fellengzősen, szakmai becsületből írtuk meg. Azért, hogy önök olvashassák, milyen lehetne, és szerintünk milyennek kellene lennie egy „magyar dráma színházának” itt, ma, most; illetve hogy lássék: mihez képest döntött a főváros közgyűlése.

 

Ezúton is nagyon köszönjük az általunk felkért, a pályázatban való részvételre igent mondó kollégáinknak, hogy támogattak bennünket ebben az elképzelésben, és vállalták volna a közös munkát az elkövetkező öt évben.

 

Bodo

Fotó: Pálfalvi Kitti/Népszava

  

Részlet a pályázatból:

 

(...) A színház társadalmi felelőssége megérdemli, hogy komolyan vegyük. Felelősségteljes, kemény munka nem csak a színház vezetőjének, vezetőinek, hanem minden társulati tagjának. Egy ilyen speciális feladatokat ellátó közösség vezetése, működtetése rendkívül nehéz és ugyanannyira izgalmas feladat, amelyre a megfelelő körülmények – alkotói szabadság, stabil financiális háttér, előre látható – a fenntartás mellett fejlesztésekre is elegendő – támogatás biztosítása mellett most szívesen vállalkozom.


A színház lelke a társulat. Egy erős, szorgalmas, nyitott és kísérletező csapatot szeretnék felépíteni. A színház, ha érvényes és valóban értékes munkát végez, állandó kereséssel és azzal a megingathatatlan szándékkal, hogy új és új impulzusokat kapjon és adjon, akkor jó úton halad.


Nem tudom a receptet a sikerre, de ha tudnám, sem kellene, mert bár a sikertelen színház elsorvad, mégsem lehet motiváló ereje vagy célja egy színháznak a siker hajhászása, mert akkor tévútra téved, és rutinszerű jól bevált fogásokat ismételget vacakságokat hoz létre. A sikeresség már sok pályát züllesztett szét.


A többszörösen és csapatban átgondolt, következetesen felépített, de azért az adott helyzetekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó elképzelések, tervek és a kemény kitartó munka, valamint a megfelelő alkotói állapot az, amely esélyt ad arra, hogy hosszú távon értékes közösségi munka folyhasson.


Ha jó állapotban van egy társulat, megbecsüli és élvezi a munkáját, az meghatározza az egész színház alaphangulatát és a munka minőségét is.


Ehhez világosan megfogalmazott és izgalmas, inspiráló feladatok mellett állandó visszajelzések és újabb kihívások kellenek. Egy jó csapat tapasztalatom szerint a kudarcot is, sikert is őszintén, a konzekvenciákat levonva dolgozza fel és folytatja a munkát.


A színházcsinálásba – avagy a bátor kísérletező és állandóan új formai megoldásokat kereső munkába – bele van kódolva a rizikó, a bukás vagy kudarc lehetősége, de minden félresikerült munkán látszik, hogy sok munka van-e benne vagy csupán blöff. A második eshetőséggel nem kell számoljunk, az elsővel meg csak reményeim szerint ritkán.

Semmi kétségem nincs azzal kapcsolatban, hogy sikerül lelkes, szorgalmas, tehetséges, energiával és bizonyítási vággyal, avagy komoly szakmai tapasztalattal rendelkező és az új színházi kezdeményezésekre, egy új és friss társulati munkára nyitott színészeket Új Színház-i ügyünk mellé állítani, és meggyőződésem, hogy nagy szüksége van erre az egész magyar színházi életnek. (...)

 

A teljes pályázat a Kultúrbrigád honlapján érhető el.

 

süti beállítások módosítása