"Vitasorozatot kezdeményezünk" - Pályázat és felhívás Hargitai Ivánéktól

Közzétette az Újszínházra beadott pályázatát Hargitai Iván. A rendező felhívással is fordul a pályázók és a szakma felé.

 

Az eddigi vezetőknek szavazott bizalmat szerdán a Fővárosi Közgyűlés három budapesti színház esetében, az Újszínházat Dörner György irányíthatja tovább. Az igazgatói posztra tizenketten pályáztak. Az előadó-művészeti bizottság Bodó Viktort, Hargitai Ivánt, Radó Denise-t és Dörner Györgyöt támogatta.

 

Bodó Viktor tegnap tette közzé a Kultúrbrigáddal közös pályázatát, ezúttal Hargitai Iván hozta nyilvánosságra pályaművét. Egyúttal felhívást is tett közzé az alkotó és csapata: Dobák Lívia dramaturg, Koltai M. Gábor rendező, Novák Eszter rendező, Perczel Enikő dramaturg, Selmeczi György zeneszerző és Szokolai Brigitta dramaturg.

 

 ujszinhaz

 

Hargitai Iván közleménye:

 

Kedves barátok, kedves kollégák!

 

Többekhez hasonlóan mi is nyilvánosságra hozzuk az Új Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörére benyújtott pályázatunkat. Szeretnénk felkérni kollégáinkat, hogy szintén tegyék elérhetővé dolgozatukat. Kérjük, tegyék meg ezt azok is, akiknek munkáját valós vagy mondvacsinált okok miatt érvénytelennek nyilvánították vagy nem juttatták a Közgyűlés elé. Kérjük a győztes pályázót, Dörner Györgyöt is, tegye lehetővé, hogy pályázatát elolvashassuk.

 

Nem tartjuk véletlennek, hogy az önkormányzat kiírására tizenkét pályamű érkezett be. Rajtunk kívül is sokan vannak olyan pályázók, akik a sejthető végeredmény tudatában vitairatnak is szánták pályázatukat. Úgy gondoljuk, a pályázatok egymás mellett olvasva valóságos kordokumentummá válhatnak, szellemi tendenciák, esztétikai értékek, generációs és ízlésbeli kérdések, a színházi kultúra megközelítési lehetőségei körvonalazódhatnak. Szükségesnek látjuk mindezek elemzését, a színházi szakma megszólítását.

 

Felhívásunkat és pályázatunkat azzal a szándékkal tesszük közzé, hogy ‒ a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság, a szakmai szervezetek, céhek bevonásával ‒ nyilvános vitasorozatot kezdeményezzünk az Új Színházi pályázat kapcsán a pályázati rendszerről, a kinevezések szakmai megalapozottságáról, színház és politika viszonyáról.

 

az isteni sarah olvasoproba 

 

Részlet Hargitai Ivánék pályázatából:

 

Kockázatvállalás mint hitvallás és felelősség

 

"Művészeti programunk – hol kimondva, hol kimondatlanul – folytonosan feszegeti a kőszínházi struktúra és a finanszírozási kritériumok által vállalható kockázat határait. Úgy érezzük, hogy a kereskedelmi kényszerek és a marketingmegfontolások, a közönség folytonos lekenyerezése elharapództak a magyar színházi életben, és ezek a szempontok mesterségesen alakítják az elvárásokat és az értékrendeket. Ez pedig óhatatlanul a művészet

szabadságvesztésével jár. A szerzőket és alkotókat kiszolgáltatottá teszi, munkájukba észrevétlen kúsznak az öntörvényű művészeten kívüli megfontolások, valódi belső késztetések helyett. A magyar dráma műhelyének a lehető legtöbbet át kell vállalni ebből a felelősségből, és az ésszerűség határain belül a művészi kockázatvállalást, a művészet bátorságát és szabadságát alapelvnek kell tekinteni. Meggyőződésünk, hogy hosszú távon így és csakis így hozhat valóságos és messzire ható eredményt az a gondolat, amit a fenntartó a kiírásban megfogalmaz. Így hordozhat a magyar dráma színházának gondolata minőségi többletet, így ígér gazdag hatású és szerteágazó jövőt az új magyar színpadi műveknek, és így válhat a fenntartó az erre

fogékony közönség és az alkotók mecénásává egyaránt."

 

A teljes pályamű itt található (.pdf).

 

 

Friss interjút az alkotóval itt olvashatnak:

"Sok minden fűz az Új Színházhoz" - Interjú Hargitai Ivánnal

 

 

süti beállítások módosítása