Ruszt és a Bánk bán Kecskeméten

Lezárult Kecskeméten a Katona József emlékére kiírt országos drámaíró pályázat.

 

A győztes Juhász István „Malakiás napja” című pályamunkájával, különdíjban részesült Réczei Tamás „Katona József, avagy légy a pókok között fickándozik”, valamint Pozsgainé Kovács Klára „Fényfelhők” című drámájával.

 

ruszt szebeni

Ruszt József (fotó: Szebeni András)

 

Katona József születetésének 225. évfordulóját emlékévvel ünnepli Kecskemét. Ehhez kapcsolódva hirdette meg a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója és a kecskeméti Katona József Színház – az önkormányzat támogatásával – az országos drámaíró pályázatot. A zsűri tagja volt Cseke Péter, a kecskeméti Katona igazgatója, dr. Füzi László irodalomtörténész és Zalán Tibor költő, a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja.

 

A pályázatra 123 mű érkezett, ezekből első körben 21 jutott tovább, a végső körben pedig három olyan színmű maradt, amelyet mindhárom zsűritag kiemelt. A szerzők kilétére a Városházán derült fény a jeligés levelek bontását követően, az eredmény augusztus 31-én hirdették ki a zsűri tagjai.

 

A kecskeméti színház két pályamű bemutatását tervezi: a győztes művet 2016. november 10-én este felolvasó színházi előadásként adják elő a Kamaraszínházban. Másnap a Ruszt Stúdió Színházban láthatja a közönség Réczei drámáját Kocsis Pál rendezésében. A színmű főhőse Ruszt József, aki a Bánk bán bemutatását tervezi Kecskeméten, nem éppen az 1976-os nemzeti drámaértelmezéshez igazodva. A főszerepet Porogi Ádám alakítja.

 

süti beállítások módosítása