Voith Ági és Huszti Péter is jubileumi oklevelet kapott a Színművészetin

Jubileumi oklevelet adtak át az ötven, hatvan és hatvanöt éve diplomázott művészeknek és köszöntötték az elsőéves növendékeket vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem 151. tanévnyitóján Budapesten.

    

Az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében megrendezett ünnepségen Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár kiemelte: a színművészetire minden évben óriási a túljelentkezés - az idén 15-ször többen szerettek volna bejutni, mint ahány hallgatói hely van.
    

Hazánk legrégebbi művészeti felsőoktatási intézménye idén 151 éves, legendás színészek, rendezők, híres tévés személyiségek, nemzetközileg is elismert művészek kerültek ki innen. "A kreativitás és az inspiráció ebben az intézményben ölt leginkább testet" - mondta Palkovics László hozzátéve: a szellemi műhely, a gyakorlatorientált tehetséggondozó munka példát mutathat a többi intézménynek is. Az egyetem a hagyományt és a megújulást egyaránt szolgálja.
    

Az SZFE az elmúlt években az európai művészeti felsőoktatás meghatározó részévé vált. Az egyetemen folyó képzést a minőség és szakmaiság jellemzi - emelte ki.
    

Az államtitkár arról is beszélt, hogy olyan felsőoktatási rendszert alakítanak ki, amely a versenyről, a hatékonyságról és a sikerről szól. A felsőoktatási intézmények tevékenysége átláthatóbbá vált, gazdasági-pénzügyi működésük racionálisabb, jobban tervezhető, adósságuk megszűnt.

   

 "Dolgozunk a képzés tartalmi és infrastruktúrájához kapcsolódó finanszírozási rendszer átalakításán is" - mondta és hozzáfűzte, hogy kiemelt programot hirdettek meg az öt művészeti felsőoktatási intézmény számára, 2 milliárd forint értékben.
    

Az SZFE fejlesztési céljai között szerepel az egyetem infrastrukturális megújítása. "Ahol szándék van, ott út is van. Az egyetem részéről a szándék az látszik, útra fogunk találni" - fogalmazott az államtitkár.
    

mtothgeza

 

Az SZFE új campusának tervével kapcsolatban M. Tóth Géza, az egyetem rektora beszélt a tárgyalássorozatról, amelyet a fenntartóval folytattak arról, hogy miként lehet korszerűbb, hatékonyabb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb képzési környezetet létrehozni az egyetem számára.
    

"A tehetség az egyik legnagyobb érték, meg kell becsülni, akkor is, ha a miénk, akkor is, ha a másé" - jelentette ki a rektor a képzés szakszerű és korszerű feltételeinek biztosítását hangsúlyozva.
    

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyetemnek nemcsak ezen a területen kell megfelelnie az igényeknek, hanem folyamatosan meg kell újítani képzési kínálatát, támogatói körét, hazai és külföldi szakmai és felsőoktatási kapcsolatrendszerét, kommunikációját is. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai képzési pályázati felhívására 15 új képzésre adtak be pályázatot. Egyúttal újra kezdeményezték a minisztérium és a Filmalap képviselőivel a rendszeres szakmai párbeszédet a mozgóképes területek művész- és szakemberképzésének aktuális kérdéseiről.
    

Arról is beszámolt, hogy több új MA szak és szakirányú továbbképzés akkreditálását vagy indítását is előkészítették, és nyáron megújították a Film- és Médiaintézet televízió stúdióját, és az egyetem honlapját is.
    

Kiemelte: az idén rekordszámú, 1739 felvételiző közül 115-en nyertek felvételt, van olyan szakuk, ahol 56-szoros volt a túljelentkezés. A 151. tanévre 35 osztályban összesen 441 hallgatóval készülnek.
    

A rektor az elsőéveseknek azt tanácsolta: mindig a feladatukat vegyék komolyan, soha ne saját magukat. Ne a korábbi sikerekre, rutinokra akarjanak építeni, hanem legyenek készek a folyamatos megújulásra. Minden nap, amikor nem szabnak a tehetségüket próbára tévő feladatot saját maguknak, visszalépést jelent a pályájukon - mondta.
    

Az elsőévesek köszöntése és fogadalomtétele mellett a tanévnyitón átadták a jubileumi okleveleket, az arany-, a gyémánt- és a vasdiplomákat. Az egykori hallgatókat Huszti Péter színművész, rendező köszöntötte, aki szintén aranydiplomás lett.
   

A tanévnyitón jubileumi oklevelet vehetett át Huszti Péter mellett többek között Babarczy László, Dőry Virág, Esztergályos Károly, Gyarmathy Lívia, Gyurkovics Zsuzsa, Horváth Ádám, Kende János, Kerényi Imre, Kovács István, Sándor Pál, Tahi-Tóth László és Voith Ági.

 

 

 

süti beállítások módosítása