"Erre nem számítottunk" - Benkó Bence és Fábián Péter az Újszínházról

Dörner György igazgatói újraválasztásáról, a pályáztatás anomáliáiról, valamint a kísérletező színház létjogosultságáról kérdezte a 7óra7 Benkó Bencét és Fábián Pétert, a k2 Színház tagjait, akik Hudi Lászlóval, Kárpáti Péterrel és Hegymegi Mátéval közösen adták be pályázatukat.

 

A 7óra7 cikkéből:

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt prognosztizálható az augusztus 31-én megszületett eredmény, az alkotók így feleltek: "Őszintén szólva konkrétan erre a forgatókönyvre nem számítottunk. Az sejthető volt, hogy jelen politikai helyzetben a mi ötös csapatunknak gyakorlatilag nincs számottevő esélye, és egy, a kormányhoz közel álló pályázó lesz a befutó, de azt azért nem gondoltuk volna, hogy az Újszínházat a magyar színházi palettáról gyakorlatilag letörlő Dörner Györgynek jár még egy esély. Ez a döntés semmilyen szempontból nem logikus: nem jó a fenntartónak, mert Dörner a színházat gazdaságilag is nehéz helyzetbe hozta, a nézőknek sem jó, mert az üres székek eddig is jelezték, hogy a Dörner-féle irány nekik sem tetszik annyira, és a színházi szakmának sem jó, mert az Újszínház ezen az úton tovább haladva valószínűleg ugyanolyan zárvány marad, mint eddig. Persze Dörner új pályázatát nem ismerjük, így lehet, hogy valami teljesen újjal rukkolt elő. Őszintén kívánjuk az Újszínháznak, hogy így legyen! Az egyetlen biztató jel az volt, hogy ennyien pályáztunk. Ez nagyon komoly jelzés volt a szakma részéről arra nézvést, hogy ezt a színházat meg kell újítani, és reménnyel töltött el a jelenség, hogy ennyi megoldási ajánlat születik egy problémára. Érthetetlen, hogy a városvezetés nem élt a változtatás lehetőségével."

 

 Benko Fabian

Fotó: 7ora7.hu

Benkó Bence és Fábián Péter szerint annyi értelme biztosan volt pályázatuk megírásának, hogy hallatták a hangjukak, és panaszkodás helyett egy konkrét koncepcióval álltak elő. "Mi most az esélytelenek nyugalmával pályáztunk, bár igyekeztünk úgy megírni ezt az anyagot, hogy a legjobban kifejezze, mit gondolunk általában a színházról, és hogyan tudnánk megvalósítani kőszínházi körülmények között. Pályakezdőként ezt inkább szellemi kalandnak éltük meg, semmint élet-halál kérdésnek, de a mostani helyzetet tekintve nemigen látunk esélyt arra, hogy valaha is kikerülünk az „esélytelenek nyugalmával pályázók” köréből. Ugyanakkor most is hisszük, hogy próbálkozni kell, mert a szakmai megoldások folyamatos artikulálása és újrafogalmazása előbb-utóbb célt kell, hogy érjen. (Vagy nem.)" - írták az alkotók.

 

A k2 Színház rendezői arról is vallottak, meglepetésként érte őket, hogy még a szakmai bizottság sem támogatta pályázatukat. "Pusztán azért, mert a szakmai elbeszélgetésen többen is méltatták a pályázatunk magas szakmai színvonalát. De lehet, hogy csak udvariasságból mondták. Ám az is lehet, hogy túl sok súrlódást jelentett volna a hatalommal az, ha független szférából érkezett sehonnai, bitang embereket fölterjesztenek a közgyűlésnek. Mondjuk Bodó Viktort támogatták és ezt örömmel olvastuk. Szóval a szakmai bizottságok útjai kifürkészhetetlenek. (...) Lehet, hogy légből kapott gondolat, de szerintünk egy európai fővárosban igenis van létjogosultsága egy olyan kőszínháznak, amely repertoárjában előnyben részesíti a kísérletező előadásokat. Jelenleg nincs ilyen az országban, de ez nem jelenti azt, hogy irreális kezdeményezni a létrehozását. Másfelől úgy gondoljuk, hogy az úgynevezett kísérletező előadások is képesek megszólítani nagyobb nézőréteget. Hisszük, hogy létezik nézőbarát alternatív színház. A k2-t is annak tartjuk. A lényeg a magas szakmai színvonal. A nézőket az izgalmas előadások érdeklik, az teljesen hidegen hagyja őket, hogy az adott előadás kísérletezés vagy klasszikus munkametódus során jön létre" - állítja Benkó Bence és Fábián Péter.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása