Jubilált a Kolibri Fesztivál! - Egy családi színházi nap képei

A jubileumi 25. Kolibri Fesztiválon a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai képviselői várták a közönséget reggeltől estig.

9 


Az ország minden tájáról érkeztek fellépők:

 

Mint írják, a Jókai téren felállított színpadokon zajló ingyenes rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek a vendégfellépők a közönség szórakoztatására. Az idén a veszprémi Kabóca Bábszínház, a miskolci Csodamalom Bábszínház, a Majorka Színház, a pécsi MárkusZínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, valamint Écsi Gyöngyi mesemondóval a szlovákiai Árgyélus Színház vendégszerepelt a fesztiválon.

A házigazda Kolibri Színház a Kippkopp és Tipptopp című előadással készült a rendezvényre. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartet játszott, a színház bejáratánál pedig a hagyományokhoz híven Vitéz László bábjáték automata várta a gyerekeket.

A fesztivált a színház megalakulása óta Vitéz László világhírű megelevenítője, Kemény Henrik köré szervezik, aki egyben a fesztivál alapítója és a társulat egyik alapító tagja. A Kemény Henrik által megteremtett vásári bábjátékos hagyomány ezúttal a Tatay Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház produkcióiban elevenedett meg.

Az idén is átadták a Kemény Henrik alapította Michel Indali-díjat, amelyet minden évben a műfaj egy-egy kiemelkedő képviselője érdemel ki. Az elismerést a szombathelyi Mesebolt Bábszínház érdemelte ki.

 

fesztival

 

Novák János a fesztiválról:

 

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója az Origónak mesélt a Kolibri Fesztivál 25 évvel ezelőtti indulásáról. Elmondta, a színház megalakulása után még a társulat sem volt teljes, de úgy döntöttek, hogy indulásnak jó ötlet lehet egy szabadtéri fesztivál, amelyre elsősorban azokat a magyarországi művészeket hívják meg, akik valami újat kezdtek el. Novák János úgy fogalmazott, "nekünk ez az évadnyitó fesztivál jó alkalmat adott, annak ellenére, hogy nem volt társulatunk, még nem volt saját programunk sem, de meghívtuk azokat, akik valami újat akartak, és Kemény Henrik rögtön mellénk állt. Neki az utolsó, közönség előtti fellépése is itt volt, a Jókai téren." A szomorú az, hogy az utolsó fellépés után Kemény Henrik egy emléklapot is csináltatott, és pár hónappal később meghalt. A színház a Magyar Művészeti Akadémia és Budapest segítségével Kemény Henrik emlékére domborművet helyezett el a Kolibri Színház bejáratához, amelyet minden fesztiválon megkoszorúznak.

 

12

 

A Pótszékfoglaló beszámolójából:

 

"A jórészt gyerekekből álló közönség lelkesedése – leszámítva az olykor sírásra fakadó legkisebbeket – végig töretlen, a napnak mind a kilenc előadása megkapja a neki kijáró figyelmet. Személyes kedvencként hármat emelnénk ki közülük. A 2011-ben elhunyt Kemény Henriknek, a klasszikus vásári bábszínház legismertebb itthoni képviselőjének munkásságát elevenítette fel a Tatay Színház, vagyis Tatai Zsolt egy személyben. Tatai a már több mint egy évszázada ismert Vitéz László-figura három történetét szőtte össze egy előadásba, hozzátéve mindehhez magát Kemény Henriket, bábfiguraként. Ez utóbbi gesztus mélyen megható, a báb-Kemény Henrik megjelenésekor még gombóc is nőtt a torkunkban. A Vitéz László vándorútja egy nagy múltú, szórakoztató hagyomány tiszteletteljes továbbvitele. A nap folyamán egyébként sor került Kemény Henrik emléktáblájának megkoszorúzására is".

Folytatást itt talál.

A fesztiválról képekben:

1 

1.

2

2.

5 

3. Nizsai Dániel és Molnár Zsófia Boróka színészek

8 

4.

6 

5. Dugó azaz Darvalics Péter, ügyelő, Tatai Zsolt a Bábszínház művésze, Hajsz Andrea rendezőasszisztens

10 

6. Szanitter Dávid színész és Zappe László kritikus leányokkal

14 

7. Pályi János bábművész és Novák János, a Kolibri Színház igazgatója

13 

8. Juhász Judit és Heiszmann Ildikó bábművészek, a Csodamalom Bábszínház képviseletében

30

9. Fehér Dániel és Pálfi Kata színészek

7 

10.

16 

11.

18 

12. Bornai Szilveszter zenész és Kőrössy Róbert a Hubay Jenő Zeneiskola karmestere és tanára

15

13.

17 

14. Orosz Klaudia tervező

22 

15.

19 

16. Török Ágnes Blattner-díjas bábművész

25 

17. Tapolcsányi András bábművész (Majorka Bábszínház)

20

18. Végvári Eszter, művészeti titkár

 27

19. Balogh János színész (Szombathelyi Weöres Sándor Színház)

21 

20. Bárdi Gergő színész, Csele Gabriella a színház egykori stúdiósa

23 

21. Táncsits Maja bábművész  (Majorka Bábszínház)

29 

22. Tömöri Márta dramaturg, színházesztéta, író

39 

23.

 35

24. Kosznovkszy Márton bábművész a zalaegerszegi Griff Bábszínházból

26 

25. Nizsai Dániel, Molnár Zsófia Boróka, Hajsz Andrea, Vidovszky György rendező

45 

26. Mákszem Lenke bábszínésznő

28 

27.

49 

28. Bodnár Zoltán és Alexics Rita a Kolibri művészei

33 

29.

46 

30. Megyes Melinda színésznő (Kolibri Színház)

40

31. Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor a MárkusZínháztól

43

32.

36 

33.

50

34.

51

35. Novák János, Szűcs Katalin Ágnes és Vidovszky György

 

 Fotók: Tóth Berta

A képeket a Kolibri Színház bocsátotta rendelkezésünkre.

További képeket itt talál.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása