Nemzetközi fesztivállal is készül a kolozsvári magyar színház

Nyolc bemutatóval készül 224. évadára a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a teátrum emellett idén ötödször szervezi meg az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált és a korábbi évadok 19 előadását tartja műsoron.

 

A társulat október hetedikén tartja az új évad első bemutatóját. Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című művét Jurij Kordonszkij orosz származású amerikai rendező viszi színre. Amint Tompa Gábor igazgató elmondta, Kordonszkij több, szakmai díjakkal is elismert előadást rendezett már Romániában, a kolozsvári magyar társulatnál azonban először rendez.


A színház második előadását, a Szüleink című produkciót a nem hagyományos színházelőadások közé sorolta az igazgató. Alkotója, Vargyas Márta interjúk alapján próbál betekintést nyújtani a fiatalok és a szüleik közötti kapcsolatok mostani világába.

 

 kolozsvar


A korábban bejelentettektől eltérően Dragomán György Kalucsni című darabját nem Szász János filmrendező, hanem Visky András, a színház művészeti vezetője rendezi meg. Tompa Gábor elmondta, a marosvásárhelyi születésű Dragomán György még gyermekkorából szép emlékeket őriz a kolozsvári színházról, ezért kapta meg a társulat lehetőséget a darab ősbemutatójára.


A bemutatók sorát az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál szakítja meg, melyet november 24. és december 4. között tartanak. Ezt követően Tokióba utazik a társulat, ahol egy Ibsen-fesztiválon vesz részt az Andrei Serban rendezte Hedda Gabler című előadásával.


A kolozsvári társulat a Légy jó mindhalálig című musicallel kívánja megszólítani a gyermekeket. A nagyszínpadi produkciót Béres László rendezi, aki gyermekszínészeket is keres az előadáshoz.


Tompa Gábor elmondta, hogy a kolozsvári színház a most kezdődő évadtól sorozatot indít, amelyben fiatal rendezőknek biztosít rendezési lehetőséget. A jelenleg Marosvásárhelyen mesterképzésen tanuló Nagy Botond rendezése lesz a sorozat első előadása. Ő Maurice Maeterlinck A vakok című drámáját viszi színre a színház stúdiószínpadán.

 

Az igazgató az ukrán színház fenegyerekének nevezte Andrij Zsoldak rendezőt, aki Henrik Ibsen Rosmersholm című művét rendezi márciusban Kolozsváron. Az évad két utolsó bemutatója a Sinkó Ferenc által rendezett Hormon című mozgásszínházi előadás, valamint A vágy villamosa lesz. Utóbbit az amerikai Tom Dugdale rendezi.

 

MTI

 

 

 

 

süti beállítások módosítása