A világ minden tájáról érkeznek a 15 éves L1danceFest-re

10 nap alatt 52 magyar és külföldi előadással, beszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és műhelygyakorlatokkal várja az érdeklődőket szeptember 13. és 22. között több budapesti helyszínen a 15. L1danceFest kortárs táncszínházi fesztivál.

A rendezvényen idén amerikai, angol, ausztriai, cseh, dán, francia, japán, lengyel, magyar, német, norvég, orosz, olasz és szlovák művészek lépnek színpadra.

 

 l1dancefest2016


Szeptember 13-án a dán Christine Borch, valamint az orosz Oleg Soulimenko és az osztrák Jasmin Hoffer előadásaival indul a fesztivál a Közép-európai Egyetemen, ahol egy több napos szimpózium is indul Collectivity/Responsibility/Performativity címmel.


Másnap ismét a CEU-n folytatódnak a programok, egyebek között T.Bali (Rosinflux) Hanginstallációjával, valamint a francia Karine Ponties koreográfiájával. Később a Trafó Stúdióba költözik a fesztivál, fény-workshoppal, repertoár és kortárstánc táncórával, kiállítással, táncelőadással, performansszal és ingyenes filmvetítéssel várva az érdeklődőket.


Szeptember 20-án nyílik a Szlovák Intézetben Szabo Roland L1danceFest - My point of view című fotókiállítása. Majd este Kovács Kata lép színpadra a MU Színházban, ahol Jobbágy Bernadett és Kertész Endre, az amerikai Zenon Dance Company, az izraeli Uri Shafir, valamint Pataky Klári Társulata is birtokba veszi a színpadot, hogy ízelítőt adjon munkásságából.

 

 

Másnap a Bakelit Multi Art Centerben folytatódnak az események. A japán Ruri Mito workshopot tart, és fellép többek között a francia Martine Pisani, az olasz Francesca Foscarini, Szente Borbála - a testfüggesztéssel foglalkozó Beto Rea közreműködésével -, valamint Berger Gyula, aki premierrel lepi meg a közönséget. A zárónapon nyitott beszélgetés és további izgalmas előadások lesznek a Nemzeti Táncszínház-Marczi Közösségi Tér együttműködése keretében.

 

A fesztivál művészi értékét emeli a hazai divatszakma is. A házigazdák mindennap más magyar divattervező ruháit fogják viselni: idén Artista, Barbro Design, Manier, Mei Kawa, Romani, Zagabo és TiCCi Rockabily Clothing kreációkban láthatjuk őket.


A kísérőprogramok között kiállítás, installáció, műhelymunkálatokba való bepillantás, koncert és catwalk bemutató is szerepel. A fesztivál helyszínei közé tartozik továbbá a Magyar Táncművészeti Főiskola és a MAMŰ Galéria.

 

borch 

 

Ladjánszki Márta a fesztiválról és az egyesületről:

 

"Az L1 Egyesület érzékenyen követi a kortárs áramlatokat. Így van ez a rezidenseink kiválasztásában is. Nem az a lényeg, hogy egyazon tendencia követőit hívjuk meg egy éves programunkba, hanem inkább hogy minél szélesebbre nyissuk a lehetőségét az ismerkedésnek és hogy mi is elmélyülhessünk az adott rezidens nyújtotta irányzatokban. Ugyanígy vagyunk az évente megrendezésre kerülő L1danceFesttel is. Az esetek többségében a társművészetekkel jól együttműködő alkotások kerülnek beválogatásra a fesztiválprogramba, és ebben hagyatkozom az L1-tagok ajánlásaira is. Igyekszünk olyanokat megmutatni, akik nem tartoznak bele valamilyen már jól működő nemzetközi hálózatba, mert rengeteg művész van, akit még nem fedezett fel magának a magyar táncélet.  (...) Minden alkotás bátor, ami/aki mer önmaga lenni és mer saját utakat kutatni. Tudom, hogy nagyon nehéz újdonságot felmutatni akár az előadóművészetben, akár a ruhatervezésben, de rengeteg inspirációt ad, ha az adott művész őszintén mélyül el abban, amit ki szeretne fejezni. A bátorság abban áll, ha valaki meri önmagát megmutatni a művészetén keresztül. Másnak lenni bátorság kérdése – sajnos, mert még mindig a legegyszerűbb valakinek a technikáját megmutatni, valakinek a már kidolgozott munkamódszerébe belehelyezkedni és azt „majmolni”. Egyszerűen ezt könnyebb eladni, könnyebb befogadókat találni rá. Én nem akarok belesimulni a művészetemmel valamibe, én kitűnni szeretnék azzal, amit teszek. És ezt a művészeti projektekre, művészeti vezetésemre is értem." (A bátorság abban áll, ha valaki meri önmagát megmutatni - est.hu)

 

 

 

 

süti beállítások módosítása