Babarczy László: "Előbb-utóbb érvényesül a színház lelke"

A Kossuth-­díjas rendezőt szombathelyi bemutatója előtt kérdezte a nol.hu.

 

A nol.hu cikkéből:

 

Babarczy László egy első drámás szerző, Szombath András Szivárvány havasán című művét vitte színre Szombathelyen Jordán Tamás, Kenderes Csaba és Trokán Péter főszereplésével. A dráma Szent Márton születésének 1700. évfordulójára, pályázat útján született.

 

A rendező úgy fogalmazott, Szombathelyen jó, Jordán Tamáséknál barátok között van. Azonban megjegyezte: a színházak szegényednek, állástalan, jó színészek kóvályognak mindenfelé, vannak, akik nyomorognak.

 

Babarczy

Fotó: fidelio.hu

 

A rendező a riporter felvetésére eémondta, a színház soha nem szerveződik teljes mértékben a politika mentén. "A Rákosi-korszak kellős közepén a III. Richárd előadásán kijött a színpadra maga Major Tamás mint Írnok, s a híres monológban azt mondta, hogy Pocsék világ ez! Vastaps volt. A színház autonómiája a színház lényege. Azt politikailag lenyelni nem lehet, hiába akarja valaki. Előbb-utóbb érvényesül a színház lelke" - fogalamzott.

 

A kérdésre, van-e valamiféle magasztos küldetése a színháznak, Babarczy László így felelt: "Csak az van neki. Ha valaki ismeri az emberiség kultúrtörténetét, az tudja, hogy a színház ősi és örök és alapvető. A világ élményszerű megismerésének, megközelítésének a legősibb formája. Ezt a mostani társadalmak sem tudják nélkülözni."

 

A rendező meglátása szerint optimizmusra adhat okot, hogy van néhány kommersz programmal induló színház, amelyik egyre inkább kezd a minőség felé fordulni. "Muszáj. A magyarok szeretik a színházat, ez a színház szerencséje. Bármilyen baromságot megnéznek, és még tetszik is nekik. De

ha egy színház hosszú ideig ócska és kommersz darabokat ad elő, az elveszti a közönségét. Óriási taktikai tévedés azt hinni, hogy ezzel lehet a nézőket megtartani. Amikor indítottuk Kaposvárt, pontosan tudtuk: vannak emberek, akik elmennek egy szezonban egyszer egy gyenge operettre. Ezek az emberek elmennek kettőre is. De háromra soha nem. A színház alapvetően­ az igényesebb rétegeket szolgálja, amelynek a tagjai viszont hatszor-tízszer is elmennek színházba, mert igazából a színházat szeretik. Tehát muszáj abbahagyni az ócska vigécprogramokat és igényesebb előadásokat kell csinálni" - hangsúlyozta Babarczy László.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása