Táncszínházi western és klasszikusok a székelyföldi színházak műsorán

Klasszikus és kortárs drámákat, prózai, zenés és táncszínházi produkciókat egyaránt bemutatnak a székelyföldi színházak a most kezdődő évadban.

 

A sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház visszatérő és új alkotókkal dolgozik - közölte csütörtökön az erdélyi teátrum. Az évad első bemutatóját Fehér Ferenc rendezi, akinek nevéhez az előző évek két sikeres produkciója - a Kampf és a Személyazonosság - kötődik. Fehér Ferenc ezúttal egy rendhagyó táncszínházi westernt állít színpadra, A Jó, a Rossz és a K**va Anyád című előadást, amelyet várhatóan december elején mutatnak be.


Az évad során két rendező is új színt hoz a társulat repertoárjába, hiszen először dolgoznak együtt Radu Afrimmal és Bocsárdi Lászlóval. Radu Afrim Andrea Gavriliu koreográfus közreműködésével állítja színpadra a Bácsfalusy Ernőke csodálatos utazásai a garzonban című előadást, amely koprodukcióban készül a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színházzal. Bocsárdi László Bezsán Noémi koreográfussal fog színpadra állítani egy produkciót.

 

csikijatekszin

Csíki Játékszín (fotó: Sándor Levente, maszol.ro) 


A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház öt bemutatót tervez. Zakariás Zalán rendezi William Shakespeare Szentivánéji álom című művét, Csurulya Csongor pedig két új produkciót is jegyez, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét, valamint egy székely legenda adaptációja alapján a Csicser című meseelőadást. A társulat két kortárs művet tűzött műsorra az új évadban, bemutatja Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc Ibusárját Barabás Árpád rendezésében, valamint Mika Myllyaho finn kortárs drámaíró Káosz című darabját, amelyet Kató Zsolt állít színpadra.


A csíkszeredai Csíki Játékszín nagyszínpadi repertoárján kortárs magyar dráma, világirodalmi klasszikus, magyar színmű és zenés vígjáték egyaránt szerepel. A társulat az új évadot Szép Ernő Vőlegény című színművével nyitja Parászka Miklós rendezésében. Egressy Zoltán tragikomédiáját, a Portugált a román Victor Ioan Frunza, Osztrovszkij Erdő című komédiáját Porogi Dorka állítja színpadra. Márkus Alfréd zenéjével és Békeffi István dalszövegeivel Vadnay László által írt Tisztelt ház című vígjátékot Lendvai Zoltán jegyzi.


A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a délkelet-romániai Galacon kezdi meg az évadot, ahol a Butterfly Effect ITF Független Színházi Fesztiválon mutatja be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkcióját. A fiatalokat érintő társadalmi és szociális problémákról szóló, Fazakas Misi által rendezett dokumentarista előadást eddig három kontinens 22 országának 170 településén mutatták be - közölte a társulat.

 

MTI

 

 

 

 

süti beállítások módosítása