Simándy Józsefről nyílik kiállítás a Színészmúzeumban

Háromszázezer magas Cé - Simándy100 címmel nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítása Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulóján, szeptember 18-án, vasárnap a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

    

Simándy József (1916-1997), a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja, 2016. szeptember 18-án lenne száz éves. "Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével" - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Az emlékkiállítás igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy József a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált.


01.Simandy Jozsef 1963 Kotnyek OSZMI

    

A tárlat létrehozói árnyalni kívánják azt a napjainkra rögzült képet, amely Simándy Józsefet Erkel Ferenc Bánk bánjával azonosítja. A kiállítás bemutatja mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. Az operák szerepei mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapesten és vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban.
    

A tárlat bemutatja azokat az elsőrangú alkotótársakat: rendezőket, karmestereket, tervezőket és a kiváló partnerek sokaságát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak, és magának az opera műfajának is.
    

A művész egész pályáját végigkísérte a közönség szeretete. A tárlat a rajongás korabeli tárgyi emlékeinek bemutatásán keresztül igyekszik a Simándy-kultuszt érzékeltetni, míg a magánélet képei a hétköznapi embert teszik láthatóvá. A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes kiegészítő információkat tartalmaznak.
    

Az életpálya bemutatásához felhasznált anyagok gerincét a Simándy család archívumában fennmaradt dokumentumok alkotják, amelyet az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga, az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai egészítenek ki.
    

A tárlat kurátora Simándi Katalin és Sipőcz Mariann, a látvány Mihalkov György munkája. A kiállítás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
   

A kiállítás 2017. március 5-ig tekinthető meg.

süti beállítások módosítása