Idén a Kritikusok Céhe is részt vesz a Színházak Éjszakáján

Ennek kapcsán arról kérdeztük Stuber Andreát, miért döntött úgy a céh, hogy részt vesz a Színházak Éjszakáján és milyen programokkal várják a nézőket a Jurányiban.

 kritikusok

 

Stuber Andrea a Kritikusok Céhének elnökét kérdeztük:

 

A színházak éjszakáján sok ezer ember járja a színházakat. (Több mint amennyi egy labdarúgó-bajnoki fordulóban bármelyik stadionba kimegy.) Feltehetőleg olyan emberek ők, akik szenvedélyesen szeretik a színházat. És hát mi kritikusok is ilyenek vagyunk. Gondoltuk, találkozhatnánk velük. Nemcsak azért, mert ők a mi létező vagy potenciális olvasóink. Hanem mert van ez a közös ügyünk velük: a jó színház. A színházak éjszakája ünnep. Olyasmi, mint a karácsony vagy a szilveszter: az ember habzsol és boldogan túlzásba esik.

 

Idén a Színházi Kritikusok Céhe létrehozta a pártoló tagság intézményét. Örömteli meglepetést jelentett számunkra, hogy ennek nyomán lett egy tucat pártoló tagunk. Ettől vérszemet kaptunk: hátha a Színházak éjszakáján is összejöhetünk olyan színházkedvelőkkel, akik a mi munkánk iránt is érdeklődnek, netán kíváncsiak ránk. Rájuk – és persze magunkra – gondoltunk, amikor kitaláltuk ezt az estet. Készült hozzá emlékteszt Koltai Tamásról, kritikusfelismerő totó, előre gyártott elemekből összeszerelhető kritika.

 

Csáki Judit ötperces beszélyt tart majd a vegetatív kritikáról, gyűjtöttünk vallomásokat arról, hogy ki miért és hogyan lett színikritikus, kipróbáljuk a „vak” kritikát, amikor a kritikus nem is látja, mit játszanak a színészek a színpadon, és lehet majd tippelni a Színikritikusok díja idei győzteseire.

 

Az anyagokat bizalommal a kezébe adtuk egykori kritikuskollégánknak, Markó Róbertnek, aki végzős rendezőhallgató a színiegyetemen. Csatlakoznak hozzánk színészek, akik kedvesen igent mondtak a hívásunkra: Bozó Andrea, Nagypál Gábor, Némedi Árpád és Simkó Katalin. Hogy mit kezdenek a dolgainkkal és velünk, azt én sem tudom pontosan. Az benne a titok! 

 

 

süti beállítások módosítása