Két új diákbérletet indít a szatmárnémeti társulat

A szatmárnémeti társulat művészeti vezetése két új diákbérlet beindítása mellett döntött a 2016/17-es színházi évad bérletkampányában.

 

Az egyik színházbelépőt az 1-4. osztályos kisiskolások számára indítja a társulat, a másikkal pedig az 5-8. osztályos diákok tekinthetik meg a bérletben számukra kínált produkciókat. A szatmári társulat egyébként összesen 21 bérletházzal kezdi meg az idei színházi idényt, mely nem csupán az épület megújulása folytán számít különlegesnek, de azért is, mert általa kettős évfordulót ünnepel a társulat. A megújult épület a soron következő évad folyamán, 2017 januárjában lesz épp 125 éves, idén ősszel pedig épp 60 éve annak, hogy Harag György és nagybányán alakult társulata elfoglalta új székhelyét ebben a patinás, történelmi épületben.


Az idei évadban induló hat kisiskolás és három ifjúsági (5-8 osztályos) bérlet mellett a visszaköltözés előtt megszokott három középiskolás bérletházát is újra meghirdeti a társulat. Az óvodásoknak a már hagyományos, saját bérletrendszere keretében kínál bábszínházi és meseelőadásokat az immár hivatalosan is a Harag György Társulat önálló tagozataként működő Brighella Bábtagozat.

 

berlet


Az idén induló két új bérlet Sepsy Károly és Soós Angéla nevét viseli majd. Sepsy Károly szatmári születésű színész, színigazgató, aki 1847-ben saját vándortársulatával tér vissza szülővárosába, ahol a Csizmadiaszínben szervez évadot, 1848-ban pedig a forradalom színész-vezéralakjaként a Pesti Divatlap hasábjain intéz felhívást az ország színészeihez a szabadságharcban való részvételre buzdítva őket (Fegyverbe, vidéki színészek! címmel).


Soós Angéla a Harag György Társulat tavaly elhunyt alapítótagja. Részt vett a társulat nagybányai, majd az intézmény szatmárnémeti megalapításában. Pályája során több mint száz szerepet játszott el a társulat kötelékében, kényszernyugdíjazását követően pedig aktív szereplője volt a szatmárnémeti kulturális élet rendszerváltás utáni újjászervezésének, felpezsdítésének, különös tekintettel az előadóművészetek, mindenekelőtt a versmondó mozgalmak terén. Többek között a Magyar Játékszíni Társaság Hűség-díjával, az Év embere kitüntetéssel, a Szatmár Megyei Tanács kulturális-díjával is kitüntették, 2010-ben pedig a Harag György Társulat örökös tagjává avatták.


A társulat ifjúsági bérleteit (köztük az új Sepsy Károly-bérletet) 40 lejért, a Soós Angéla-bérlettel kiegészült kisiskolás bérleteket pedig 20 lejért kínálja a társulat. Az óvodások ugyancsak 20 lejért, a középiskolások, nyugdíjasok és betegnyugdíjasok 55 lejért, a felnőtt bérletesek pedig 90 lejért válthatnak bérletet az új épületbe. A bemutatóbérlet ára az új évadban 120, a mecénásbérleté pedig 500 lej lesz. A Dinu Lipatti Filharmónia művészeinek, a Szatmári Képzőművészek Szövetsége tagjainak, a MÚRE-tagsággal rendelkező újságíróknak és a magyar nyelven oktató pedagógusoknak idén is kedvezményes, 75 lejes bérletet kínál a társulat.


Azon hűséges nézőinek megszokott helyét, akik a régi színházteremben és a művelődési házban is folyamatosan rendelkeztek bérlettel, szeptember 30-ig fenntartják a felújított épületben. A társulatigazgató legutóbbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a régi helyek fenntartása csak a hűséges bérletesekre vonatkozik, ahogy ezt három évvel ezelőtt is megígérték. A színházépületben még bérlettel rendelkező, de az elmúlt három, átmeneti évadban bérletet nem váltó egykori nézőkkel szemben az ezidő alatt csatlakozott új bérleteseknek már előválasztási joguk van.

 

Harag György Társulat

 

süti beállítások módosítása