Arénákban mutatja be a Diótörőt a Győri Balett

Csajkovszkij utolsó színpadi művét, a Diótörőt mutatja be december 10-én a Győri Balett a több mint ötezer ember befogadására alkalmas Audi Arénában, a darabbal Debrecenben és Veszprémben is szerepelnek karácsony előtt.

 

Kiss János igazgató elmondta, hogy ifjabb Harangozó Gyula balettművész koreografálja majd a darabot, a látványtervet Dimitrij Szimkin készítette, aki korábban a Zorba című darab látványelemeit is megálmodta már a társulatnak.


A darab a klasszikus koreográfiai értékeket meghagyta, de a történetet a mai korban helyezték el: a varázstükrökkel, amelyekkel az eredeti műben bábjátékokat villantottak fel, most a gyermekek által is ismert mesefigurák jelennek meg, többek között egy nindzsa.

 

 audi arena gyor


A felkészülés október elején kezdődik, s a Győri Balett társulata mellett a Győri Művészeti Szakközépiskola 34 diákja is fellép, az ő kiválasztásuk pénteken fejeződik be. Kiss János elmondta, hogy gyermekekkel együtt dolgozni mindig nagy felelősség, mert későbbi pályájuk szempontjából meghatározó élményeket szereznek. Egyben hálás feladat is, mert őszinteségük inspiráló. A Moszkvai Balett két táncművésze is fellép a darabban - fűzte hozzá az igazgató. 

 

Kiss János bízik abban, hagyomány lesz abból, hogy nagyobb produkciókat mutassanak be az Audi Arénában, amely bár sportkomplexum, kiváló teret ad a színházi jellegű előadásoknak is. A darab fővédnöke Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az előadást a debreceni Főnix csarnokban december 18-án, Veszprémben 22-én mutatják be.


Csajkovszkij Diótörőének ősbemutatója 1892. december 18-án volt a szentpétervári Mariinszkij színházban. A Magyar Királyi Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása