Röhrig Géza irodalmi esten lép fel Londonban

Először lép fel Londonban Röhrig Géza: az Oscar-díjas Saul fia főszereplője irodalmi est keretében beszélget a neves magyar származású brit íróval, Tibor Fischerrel kedden a Londoni Magyar Kulturális Központban, ahol mint költő, író és gondolkodó is bemutatkozik a brit közönség előtt.

 

Másnap a Kossuth-díjas színész részt vesz a film bemutatóján az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban, majd Henry Fitzherbert angol filmkritikussal beszélget a Saul fia kulisszatitkairól, és válaszol a közönség kérdéseire - közölte az MTI-vel hétfőn a Balassi Intézet.

 

rohrig

Fotó: Mohai Balázs/MTI


A közlemény emlékeztet arra, hogy Röhrig Gézát színészként ismerte meg a világ, ám több műfajban is alkot. 1967-ben született Budapesten, 16 éves korában kommunistaellenes tevékenységért elbocsátották a középiskolából. Huckrebelly néven underground punkzenekart alapított, amely - hogy távol tartsa fellépéseitől a rendőröket - folyamatosan más néven játszott.


Röhrig Géza 1987-ben Krakkóba költözött, hogy lengyel irodalmat tanuljon a Jagelló Egyetemen, 1989-től pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt. Az 1990-es évek elején Jeruzsálemben élt, majd két évig egy haszid jesivában tanult Brooklynban, nem sokkal később pedig megjelent első verseskötete is, amelyet hét másik verses- és egy novelláskötet követett. Jelenleg első regényén dolgozik.

 

Feleségével és négy gyermekével 2000 óta él New Yorkban, ahol a New York-i Zsidó Teológiai Szemináriumon mesterfokú diplomát szerzett, majd elkezdett tanítani. Röhrig Géza felkerült a New York-i székhelyű Algemeiner Journal százas listájára, amelyben a zsidó életet pozitívan befolyásoló embereket gyűjtik össze.

 

MTI

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása