A menekültek érdekében szólalt fel Cate Blanchett

Cate Blanchett, az ENSZ jószolgálati nagykövete és több hollywoodi sztár videoüzenetben kért megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást és menedéket a világ kormányaitól a menekülteknek az ENSZ globális menekültválsággal kapcsolatos csúcsértekezlete előtt.

    

A What They Took With Them (Mit visznek magukkal) című videót a nemzetközi szervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tette közzé hétfőn. A felvételen az Oscar-díjas Blanchett, valamint Keira Knightley, Jesse Eisenberg, Chiwetel Ejiofor és más hollywoodi sztárok Jenifer Toksvig versét adják elő, amely azokat a tárgyakat sorolja, amelyeket az otthonukból és hazájukból menekülni kényszerülő emberek visznek magukkal.


cate

    

"Úgy gondolom, a videó megragadja az érzést, hogy 'én mit vinnék, én mit tennék'. Az egyik legerősebb szó a versben a 'ház kulcsa': az emberek magukkal viszik otthonuk kulcsait, amikor menekülnek, mert haza akarnak térni" - fejtette ki hétfőn az ausztrál színésznő egy élő Facebook-interjúban, amelyben ausztrál kollégájával, Chris Hemsworth-szel beszélgetett.
    

Blanchett, a Menekültügyi Főbiztosság jószolgálati nagykövete azt is elmondta, hogy a világszerte otthonából elmenekülni kényszerült mintegy 65 millió ember, köztük 4,8 millió szíriai menekült sorsára szeretné felhívni a figyelmet.
    

A videó arra biztatja a közönséget, hogy írják alá a WithRefugees elnevezésű petíciót, amely arra kéri a kormányokat, hogy minden menekült számára biztosítsanak oktatást, biztonságos otthont és megfelelő munkát.
    

A petíciót csaknem egymillió aláírással pénteken adják át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a szeptember 19-i történelmi menekültügyi csúcstalálkozó előtt az ENSZ New York-i székhelyén.
    

Ez lesz az első csúcsszintű konferencia, amelyet az ENSZ azért hívott össze, hogy nemzetközi megoldásokat keressenek a globális menekültválságra.
    

Kedden Londonban Juliet Stevenson és Anne-Marie Duff brit színésznők olvassák fel olyan női menekültek vallomásait, akiknek az iraki és afganisztáni erőszakos cselekmények elől kellett szökniük.
    

"Minden otthonából menekülni kényszerült ember helyzete megdöbbentő, de a nők megpróbáltatásai még súlyosabbak. És gyakran mégis hallgatnak" - hangsúlyozta Stevenson a rendezvény előtt, amelynek házigazdája a CARE International és a Nők a Menekült Nőkért szervezet lesz a brit fővárosban.

süti beállítások módosítása