Karinthy 35 - A padlástól a Pampákig

A Karinthy Színház 35 éves történetét bemutató filmet szeptember 17-én tekinthetik meg a Színházak Éjszakáján. Most megtekinthetik az előzetest.

 

A Karinthy Színház ajánlója:

 

Van egy kis színház Budán, amelyik ugyan nem óriás plakátokkal hirdeti magát (bár rögtön tegyük hozzá, hogy bárhol járunk a városban, egyre többször, a legkülönfélébb helyeken találkozhatunk a nevével), mégis, immár 35 éve gördül fel a színpad előtti függöny. Buda legrégebbi, folyton meg-megújuló, folyamatosan játszó, állandó teátruma, az idén komoly ráncfelvarráson esett át, az arculatában éppen úgy, mint a repertoárjában.

 

 

Történt ugyanis, hogy egy ménesi úti kisfiú, aki már a családi ház padlásán is saját “színházasdit játszott”, 1982-ben a Kaffka Margit Gimnázium dísztermében, Harsányi Gáborral közreműködve, bemutatta édesapja Gőz című előadását. A kisfiút, akit azóta a szakma is Marciként ismert meg, mára Kossuth-díjas és Karinthy Mártonnak hívják, a színháza pedig a Karinthy Színház, a XI. kerületi Bartók Béla úton.

 

Jubileumi évadnál szokás egy pillanatra megállni és egy mélyebb lélegzetvétel erejéig visszaemlékezni arra, milyen út áll mögöttünk - legalábbis valahogy így gondolhatták a színház dolgozói, akik idén a Színházak Éjszakájára időzítve egy bő fél órás film segítségével próbálnak számot vetni az eltelt évekkel. Lehetőséget adni a nagyközönség számára is, hogy megismerjék ezt a mai napig magánszínházként működő intézményt, hogy akik eddig épp csak szórakozni jártak a “kelenföldi pampákra”, mától még otthonosabb helyre leljenek benne. A tervek szerint interjúk, archív felvételek, és régen látott helyszínek köszönnek vissza majd ebben a filmben.

 

karinthy

 

Ezzel párhuzamosan persze, a színfalak mögött már előretekint a stáb és a közreműködő színészek hada, hiszen a Karinthy Színház idén 3+5 bemutatóval, rekordszámú új előadást állít színpadra. Hogy ez most a számmisztika tréfája, vagy tudatos évadtervezés a 35. születésnap alkalmából, azt mindenki döntse el maga. 

 

Az mindenesetre biztos, hogy itt rendez idén többek között Bozsik Yvette (Rozsdalovag és Fránya Frida), Böhm György (Szajré), Szántó Erika (Szembesítésés), Korcsmáros György (Nercbanda), valamint a színház igazgatója, Karinthy Márton (Péter). Legyen szerencséjük hozzájuk, legyen szerencsénk Önökhöz. Végül is, akárhogy van is, mindez: a családban marad. Mindannyiunk családjában.

 

Karinthy Színház

 

süti beállítások módosítása