THEALTER U21 plusz: Ismét fiatalok a fókuszban

Szeptember 20-án egy különleges új bemutatóval, az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című produkcióval veszi kezdetét a MASZK őszi programsorozata, s egyben a hatodik alkalommal jelentkező, fiatal alkotókat fókuszba helyező THEALTER U21 plusz kisfesztivál.

 

A hatodik alkalommal jelentkező THEALTER U21 plusz kisfesztivál nyitó előadását negyedéves budapesti és kaposvári színművészeti egyetemisták közreműködésével Nagy Márk kaposvári hallgató állította színpadra. Brecht Hitler felemelkedését írja újra a zöldségkereskedőket sakkban tartó gengsztervezér történetében, de a darabot nem csak a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják, hiszen Brecht még ma is látni, kételkedni és gondolkodni tanít, és cselekvésre szólít fel.

 

makrancos

Makrancos

 

Szeptember 23-án, ugyancsak a THEALTER U21 plusz keretében fiatal táncosok, Asztalos Dóra, Stohl Luca, Frigy Ádám és Krizsán Dániel mutatkoznak be Szegeden. A Makrancos előadás koreográfusa Gulyás Anna, aki „valóban mélyen megmártózott A makrancos hölgy két domináló, ellentétes női karakterében, ám nem volt szándékában a figurákról Shakespeare-hű elemzést színpadra vinni. Sokkal inkább az érdekelte, hogyan lehet e két női archetípust aktualizálni, vagyis a mában is érvényes és időszerű jelenségüket mai eszközökkel bemutatni.”.

 

alszanakahalak

Alszanak a halak?

 

Szeptember 25-én „az élet kicsi, nagy és utolsó kérdéseiről” segít elmélkedni az Alszanak a halak? című előadás, melyben Prohászka Fanni, a Miskolci Nemzeti Színház fiatal színművésze lesz látható. Jens Raschke művét a 26. THEALTER fesztiválon két előadással bemutatkozó Szilágyi Bálint, az SZFE végzős bábrendező hallgatója fordította és állította színpadra. A „Szólóban 2016” sorozatban látható előadás a budapesti RS9 OFF Fesztiválon a zsűri különdíját, a tatabányai MOST FESZT-en az MMA különdíját nyerte el, és sikerrel mutatták be Miskolcon, Szentendrén, a Művészetek Völgyében és Prágában is.

 

42szinhaz osszkomfort4 Pal Anna

Összkomfort

 

John Osborne Dühöngő ifjúság című drámája nyomán készült az Összkomfort című előadás, amely szeptember 27-én lesz látható a kisfesztiválon. Az alkotók arra keresik a választ, lehet-e érvényesen élni egy olyan társadalomban, ahol épp a fiatal generációnak nincs se tere, se energiája, és igazán kedve se a változtatásra. A 42. Színház fiatal színészei - Fábián Szabolcs, Móga Piroska, Boros Ádám és Bognár Anita – nem az ’50-es évek Angliájában, hanem egy lepukkant pesti albérletben keverednek bonyolult szerelmi négyszögbe és keresik a választ a felnőtté válás mindig időszerű kérdéseire. Az előadást Fogarasi Gergely állította színpadra.

 

retianna pointofyou Monus Marton

Point of You

 

Szeptember 28-án Réti Anna és a portugál Ricardo Machado első közös alkotása, a Point of You lesz a Régi Zsinagóga vendége. A különleges produkciót idén Lábán Rudolf-díjra jelölték itthon, az Aerowaves nemzetközi kortárstánc hálózat pedig a 2016-os év 20 legkiemelkedőbb előadása közé választotta.

 

A hónap utolsó napján a Közöny! című monodrámával tér vissza Szegedre Domokos Zsolt, a k2 Színház fiatal színésze. A Camus-adaptációt Szenteczki Zita, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábrendező szakos hallgatója vizsgaelőadásként állította színpadra, a munkában dramaturgként Bíró Bence, koreográfusként Hegymegi Máté, látványtervezőként Juhász Nóra voltak a partnerei.

 

süti beállítások módosítása