Színikritikusok Díja 2016 - Ők a nyertesek!

A Színházi Kritikusok Céhe idén 37. alkalommal nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

Galéria az estéről itt.

 

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála szeptember 21-én, a magyar dráma napján zajlott le a Budapest Bábszínházban, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész növendékeinek felléptével, valamint olyan, rangos díjátadó művészek közreműködésével, mint például Békés Itala, Csomós Mari, Molnár Piroska vagy Bodrogi Gyula. Tizenöt kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2015-2016-os évad legjobbjainak.

 

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább kilencven premier megtekintése után töltötték ki a szavazólapot: voksolásuk eredményére a Novák Eszter rendezte műsor keretében derült fény. Ugyancsak itt került sor a Színházi Dramaturgok Céhe által Az Évad Legjobb Magyar Drámájának járó elismerés átadására. Ezt a díjat Esterházy Péter Mercedes Benz című darabja nyerte el, s a közelmúltban elhunyt író özvegye vette át.

 

A kritikusoktól Pintér Béla A bajnok című darabja kapta a legjobb új magyar dráma díját. A Céh által önerőből, illetve támogatók (Dumaszínház, Orlai Produkciós Iroda) segítségével rendezett díjátadó gálán a színibírálók hatodik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás és Molnár Piroska után ezúttal Székely Gábor rendező vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített díjat.

 

A legjobb előadás a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Radu Afrim rendezte produkciója, A nyugalom lett. Ugyanez az előadás nyerte a legjobb díszlet díját is – Adrian Damian munkájáért –, holtversenyben a Proton Színház Látszatéletének Ágh Márton tervezte díszletével. A legjobb rendezést, ahogy tavaly, úgy idén is a Nemzeti Színházban látták a kritikusok.

 

Ismét Zsótér Sándort jutalmazták, most a Galilei élete című Brecht-darab színreviteléért. Zsótér mellett a főszereplője is ráduplázott tavalyi díjára: Trill Zsolt vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó, tortaszeletre emlékeztető, csokoládéból készült díjat. Zsótér-rendezésben tűnt ki a legjobb női mellékszereplő is: Csombor Teréz, aki a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn-előadásában nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést.

 

A legjobb női főszereplő egy független színházi előadásból került ki: Tenki Réka az Egyasszony című egyszemélyes darab (Orlai Produkciós Iroda – FÜGE) előadójaként lett díjazott. A legjobb férfi mellékszereplő Tasnádi Bence a Katona József Színház Az Olaszliszkai című előadásából.

 

A legjobb kommersz előadás rendezőjeként Mark Bell vette át az elismerést, a Centrál Színház Ma este megbukunk című produkciójáért. A legjobb független színházi előadás a Hegymegi Máté rendezte Kohlhaas, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Szkéné Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója.

 

A legjobb gyerekelőadás az ESZME és a Vaskakas Bábszínház összefogásával született: Az időnk rövid történetét Hoffer Károly vitte színre. A legjobb jelmez díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgárának tervezője, Bajkó Blanka Alíz kapta. A legjobb színházi zene Kákonyi Árpádhoz fűződik, az Örkény Színház Mesél a bécsi erdőjének muzsikusához.

 

A legígéretesebb pályakezdő címet Kovács D. Dániel nyerte el, különdíjban pedig a Tünet Együttes Sóvirág című, Szabó Réka rendezte előadását részesítették a színikritikusok.

 

Itt a nyertesek listája:

 

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg:
a bajnok

 PINTÉR BÉLA: A bajnok

 

A legjobb előadás:
nyugalom
A nyugalom     Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula     Radu Afrim

 

A legjobb rendezés:
Galilei
Galilei élete     Nemzeti Színház     Zsótér Sándor

 

A legjobb kommersz előadás:
central
Ma este megbukunk     Centrál Színház     Mark Bell

 

A legjobb független színházi előadás
kohlhaas
Kohlhaas     Zsámbéki Színházi Bázis – Szkéné Színház – MASZK Egyesület (Szeged)     Hegymegi Máté

 

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
idonkrovid1
Az időnk rövid története     ESZME – Vaskakas Bábszínház     Hoffer Károly

 

A legjobb női főszereplő:
egyasszony
Tenki Réka     Egyasszony     Orlai Produkciós Iroda

 

A legjobb férfi főszereplő:
galilei trill
Trill Zsolt     Galilei élete     Nemzeti Színház

 

A legjobb női mellékszereplő:
csombor
Csombor Teréz     Macska a forró bádogtetőn     Kecskeméti Katona József Színház

 

A legjobb férfi mellékszereplő:
olaszliszkai
Tasnádi Bence     Az Olaszliszkai     Katona József Színház

 

A legjobb díszlet:

latszatelet
Látszatélet     Proton Színház     Ágh Márton

és
A nyugalom     Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat     Adrian Damian

 

A legjobb jelmez:

urhatnam
Úrhatnám polgár     Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház     Bajkó Blanka Aliz

 

A legjobb színházi zene:
Mesel a becsi erdo
Mesél a bécsi erdő     Örkény Színház     Kákonyi Árpád

 

A legígéretesebb pályakezdő:
kovacs
KOVÁCS D. DÁNIEL

 

Különdíj:

sovirag
a Tünet Együttesnek a Sóvirág című előadásért

 

Színház.hu

 

Galéria az estéről itt.

 

süti beállítások módosítása