Operettel is várnak a Temesvári Magyar Napok

Szeptember 30. és október 2. között első alkalommal szervezi meg a temesvári Várbástya Egyesület a Temesvári Magyar Napokat.

 

Amint a szervezők fogalmaztak: az esemény célja a magyar kisebbség értékeinek és hagyományainak megismertetése a néptánc, könnyűzene, gasztronómia, irodalom, képzőművészet, hagyományos kézműves mesterségek és színház bemutatásán keresztül. Az eseményen a Temesvár főterének számító Opera téren szabadtéri színpadot állítanak fel, amelyen népszerű magyar együttesek lépnek majd fel. A nyitóünnepséget az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének díszfelvonulása teszi majd ünnepélyessé.

 

Temesvar


Péntek este a Budapesti Operettszínház előadásában lesz megtekinthető a Csárdáskirálynő 100 című produkció. Szombaton az Alma együttes koncertjével a családokat kívánják megszólítani, majd este a Republic zenekar áll a közönség elé. Vasárnap a szegedi Molnár Dixieland Band, este pedig a Bikini együttes lép színpadra. A Bikini fellépése azért is szimbolikus jelentőségű Temesváron, mert az együttes pár hónappal a Ceausescu-diktatúrát megdöntő forradalom után elsőként koncertezett a bánsági városban, és koncertjéből nagylemez is készült.


A gasztronómiai sarokban a szervezők ízelítőt kívánnak nyújtani a magyar ételekből, pálinkákból, borokból és kézműves sörökből. A gyermekeknek szabadtéri játszóházat, kézműves foglalkozásokat és jurtaállítást ajánlanak. A rendezvénysorozatba a Csiky Gergely Állami Magyar Színház több előadással is bekapcsolódik.


Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke, Magyarország tiszteletbeli temesvári konzulja az MTI-nek elmondta: évről-évre szeretnék megszervezni a Temesvári Magyar Napokat, amelyekkel nemcsak a bánsági magyarokat, hanem a város román többségét és más nemzetiségeit is meg kívánják szólítani. A főszervező elmondta: 2021-ben Temesvár lesz Európa egyik kulturális fővárosa, és bíznak benne, hogy a magyar napok is hozzájárulnak a kulturális fővárosi programok sikeréhez, és a fővárosi cím is erősíti majd a magyar napok ez utáni kiadásait.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása