Prágában is színházi fesztivállal emlékeznek Václav Havelre

Színházi fesztivált rendeznek Václav Havel drámaíró, volt csehszlovák és cseh államfő tiszteletére október 4. és 9. között Prágában. A 2011 decemberében elhunyt Havel október 5-én lenne 80 éves.

 

A fesztivál első felében olyan ukrán és fehérorosz színjátszó csoportok mutatkoznak be, amelyek művészi tevékenységükkel tudatosan harcolnak az alkotói szabadság kiszélesítéséért országukban. A fesztivál második felében pedig azok a cseh színházak lépnek fel, amelyek repertoárjában jelenleg Havel-darabok találhatók.

 

Havel


"Meggyőződésem, hogy Václav Havel hagyatékát, üzenetét ápolni kell, személyiségére emlékezni kell. Felelősek vagyunk azért, hogy ezt a stafétát valaki továbbvigye" - nyilatkozta Daniel Herman cseh kulturális miniszter, akinek tárcája a rendezvény társszervezője.

 

Az egyhetes fesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas fehérorosz író, oknyomozó újságíró, aki műveiben a szovjet és a posztszovjet időszakkal foglalkozik.


A fesztiválnak a prágai Nemzeti Színház ad otthont. Az egyes rendezvényeket azonban nem a történelmi épületben, hanem a színház múlt század hetvenes éveiben átadott új épületében, annak különféle termeiben és folyosóin rendezik meg.


A történelmi és az új épület közti téren a fesztivál alkalmával leleplezik Kurt Gebauer cseh szobrász új installációját. Az installáció arra a szívre hasonlít, amelyet Václav Havel gyakran rajzolt aláírása mellé.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása