Pornó / Feleségem története - Visky-ősbemutatót tartottak

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napja alkalmából, a budapesti Ars Sacra Fesztivál keretében láthatta először a közönség Visky András Pornó - Feleségem története című előadását a szerző rendezésében.

A Szatmári Északi Színház Harag György Társulatának vendégjátékára a budapesti Bethlen Téri Színházban került sor. A tizenöt jelenetben, szünet nélkül játszott dokumentumjáték romániai ősbemutatóját október 18-án, kedden a szatmárnémeti közönség is megtekintheti a megújult történelmi színházépületet felavató „SzatmART - Művészet Szatmárban, Szatmár a művészetben” című rendezvénysorozat záróeseményeként.

 

vsiky

 

A darab főhőse egy különc erdélyi színésznő, aki a diktatúra éveiben elhatározza, hogy az éhező utcagyerekeknek tart előadásokat, élelmet és ruhát gyűjt számukra és egyre több embert bevon megsegítésükbe. A román titkos szolgálat minden mozgását figyeli, hiszen mind többen vesznek részt az előadásokon és az azt követő közös evéseken. Az eseményekről már az ellenségesnek számító külföldi rádióadók is tudósítanak (a BBC és a Szabad Európa Rádió). A színésznőbe beleszeret egy helyi, magas rangú rendőrtiszt fia. A titkosrendőrök nem uralják a helyzetet, össze-vissza kapkodnak, rosszabbnál rosszabb döntéseket hoznak, amelyek egyszerre tragikus és humoros helyzeteket idéznek elő. A darab, amely a Biblia Évében született a budapesti Nemzeti Színház felkérésére, a Rómeó és Júlia árjának is felfogható, amennyiben a két névtelen fiatal szerelme megtöri a diktatúra sötétségét és fényt, sőt örömet hoz azoknak, akik a félelem helyett a szolidaritást és az ellenállást választották. A fikció és dokumentumdráma határán egyensúlyozó darab számos önéletrajzi elemet rejt el és dolgoz fel.

 

Az eladás szereplői: Lány: Albert Csilla m. v. - a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, A másik: Antal Attila m. v. - a Kolozsvári Állami Magyar Opera művésze, Zene: Antal Attila m. v., Tér-fény-játék: Visky András m. v.

 

Visky András költő, drámaíró, egyetemi tanár főként Kolozsváron él, darabjait több helyen is játsszák a világon. Az írás mellett a tanítást tekinti legfontosabb munkájának, Kaliforniától Chicagón, New Yorkon és Budapesten át Szöulig sok egyetem vendégelőadójaként oktat színházról és írásról.

 

Az Ars Sacra Fesztivál olyan térítésmentes kulturális programsorozat, amely a zsidó-keresztény kultúrában rejlő értékeket mutatja fel a művészetek segítségével.

 

 

süti beállítások módosítása