Elhunyt Ioan Gyuri Pascu népszerű román humorista

Életének 55. évében szívinfarktusban elhunyt Ioan Gyuri Pascu román humorista, színész és zenész, akinek felmenői között magyarok is voltak - közölte a román média.

    

Az egészségügyi problémákkal küzdő művész hétfőn hajnalban hunyt el otthonában. Az egykori erdélyi Szászföldhöz tartozó Szeben megyei Szentágotán (Agnita) 1961-ben született humorista édesanyja félig magyar volt, ezért viselte a Gyuri nevet is.


ioan gyuri pascu

    

Ioan Gyuri Pascu 1977-ben kezdte el zenei pályafutását énekesként és gitárosként, több műfajban is otthonosan mozgott. Sikertelenül felvételizett a marosvásárhelyi színművészeti egyetemre, majd 1982-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán végzett román-spanyol szakon. Magyarul is megtanult.
    

Az élet hamar visszasodorta a művészi pályára, 1987-ben kezdett el dolgozni a Divertis humortársulattal. A Divertis rendszerváltozás előtt burkolt kommunistaellenes viccekkel tűnt ki előadásaiban, majd 1989 után Románia legnépszerűbb humortársulatává vált. Ioan Gyuri Pascu 2007-ig volt tagja a társulatnak.
    

Filmekben is szerepelt, a nézők Lucian Pintilie Egy felejthetetlen nyár (O vara de neuitat) című 1994-ben készült játékfilmjében, majd Cristian Mungiu Nyugat (Occident) című 2002-es alkotásában láthatták.

süti beállítások módosítása