Eötvös Péter vezeti Németország legnagyobb koncertzenekarát

Eötvös Péter vezényletével mutatkozott be Németország új klasszikus hangversenyzenekara, a Baden-Badeni és Freiburgi Szimfonikus Zenekar (SO) és a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának (RSO) összevonásából született SWR Symphonieorchester. 

    

A Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományokért felelős közszolgálati tévécsatorna, a Südwestrundfunk új, egyesített komolyzenei társulata 175 fős létszámával Németország legnagyobb koncertzenekara. 


Eotvos Peter

    

A hallgatóság "barátságosan, de különösebb lelkesedés nélkül" fogadta a stuttgarti Liederhalle Beethoven-termében csütörtök este telt ház előtt tartott, az interneten is közvetített premiert, amelyen Bartók Béla, Gustav Mahler, Eötvös Péter magyar zeneszerző és karmester, valamint Kaija Saarihao finn zeneszerző műveiből adtak el. A legnagyobb sikert a mezítláb fellépő Patricia Kopatchinskaja moldovai-osztrák hegedűművész szólója aratta Eötvös Péter DoReMi című hegedűversenyében. 
    

A közösségi médiában a vélemények megoszlottak, sokak szerint az egyesített zenekarnak még meg kell találnia a saját hangját. A zenerajongók egy része mindenesetre tragédiaként éli meg az összevonást, amellyel 70 év után szűnt meg a két zenekar önállósága, és amelytől a kulturális sokszínűséget féltik. 
    

A sok vitát kiváltó összevonást négy éve határozták el takarékossági okokból. Az SWR évi 5 millió euró (1,5 milliárd forint) megtakarítását reméli két egykori zenekarának egybegyúrásától. Az egyesített zenekar létszámát a jelenlegi 175-ről öt-tíz évben belül 119-re akarják csökkenteni, de elbocsátások nem lesznek.

süti beállítások módosítása