Drámai szövegeket vár a Nyílt Fórum - A Dramaturgok Céhének felhívása

Felhívnak minden drámaírással foglalkozó szerzőt, írót, költőt, irodalmárt, hogy 2016. október 21-ig küldje el drámai szövegét.

Olyan műveket várnak a nyiltforum2016@gmail.com címre, amelyek egészben, de legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a folytatásuk is kigondolt, leírt, legalább vázlatos formában.

 

November elején csak dramaturgok részvételével választják ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel a következő nyolc hónapban dolgozni fognak. Majd a kiválasztott szövegek szerzőit meghívják Zalaegerszegre, egy január elejei hosszú hétvégére, amikor dramaturgok, a hozzájuk csatlakozott színházi emberekkel, rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal, csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várják a szerzőktől, hogy a következő másfél-két hónapban fejlesszék szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak. 

 

dramaturgok

 

2017 márciusában Debrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztivál alatt megvalósuló workshopon szintén vendégül látják a Nyílt Fórum szerzőit, itt már a részben, vagy egészben átdolgozott drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum. Ismét plenáris és szekció-ülésekben tekintik át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket, részleteiben, felolvasás keretében is próbára teszik.

 

Az így, már két fordulóban fejlesztett drámákat, illetve közülük a legjobban sikerülteknek két folytatása lehetséges: megjelennek a Nyílt Fórum füzetek 2017-es számában, és részt vehetnek a POSZT-on, a széles szakmai nyilvánosság előtt zajló kötet bemutatón, illetve a szövegek neves rendezők, színészek által létrehozott felolvasó-színházi előadásokon teljes egészükben elhangoznak.

 

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton, hiszen szakmailag, a szöveg fejlesztése szempontjából célszerű a Nyílt Fórum minden állomásán jelen lenni. 

 

A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulnak, illetve állják azt.

 

A Színházi Dramaturgok Céhe

 

A Nyílt Fórumról és a felhívásról bővebben itt olvashat.

süti beállítások módosítása