Ezreket vonzott Márta István új fesztiválja

Márta István, a Művészetek Völgye alapítója most az Ormánságban szervezett fesztivált - három falu - Kémes, Szaporca és Tésenfa - 23 helyszínén mintegy 60 eseményt rendeztek, csaknem 300 közreműködővel. 

 

A fesztiválról:

 

Ideális időjárási körülmények között zárult a minőségre alapozó, jókedvű Ormánság-Bőköz Fesztivál.

 

 „…végre igazi közösségben érezhettük magunkat, ami már nagyon ritkán fordul elő. Mindenki köszön mindenkinek, az emberek foglalkoznak egymással, szeretettel, odafigyeléssel igyekeznek vendégül látni a hozzájuk érkezőket. És ez talán még a művészeti programoknál is többet ér.” - fogalmazott Szirtes Edina Mókus, az Ormánság-Bőköz Fesztivál zenei vezetője. 

 

A Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és az Ős-Dráva Látogatóközpontban zajló három napos, 60 eseményt kínáló összművészeti rendezvény több ezer látogatót vonzott a Budapesttől 280 kilométerre fekvő ormánsági kistelepülésekre.

 

Ormansag Bokoz Fesztival1

 

A koncertek, színházi előadások, kiállítások, filmvetítések, beszélgetések, performanszok és helyi értékek felmutatása mellett egy - a vidéki fesztiválokról szóló - konferencia és különböző ökoprogramok is gazdagították a fesztivál programját.

 

Az óriási érdeklődés miatt Varnus Xavérnak meg kellett ismételnie a szaporcai református templom 1888-as orgonájának felújításáért adott jótékonysági koncertjét. Teltházakat vonzott - mások mellett - Hobo és Szirtes Edina Mókus vonósnégyesének Csokonai  előadása, a Filharmónia Magyarország és Boros Misi hangversenyei, de rengetegen voltak kíváncsiak a Karzat Színház játszóudvarára, illetve a Hagyományok Háza műsorára is. A Pécsi Balett, a Forrás és a Tanac együttesek képviselték a táncművészetet. Kiállítások, az Ormánságról szóló dokumentum- és játékfilmek is színesítették a program kínálatot. Fantasztikus hangulatot teremtett Sipos Mihály „bográcsos koncertje” a kicsiny és mesebeli Hétöles tó mellett, s igazi kuriózum volt a tésenfai „Roma ucca”, ahol a nádkunyhóban játszó bogádmintszenti zenekar muzsikája mellett kóstolhatták a hagyományos cigánylecsót és punyát az odalátogatók.

 

A fesztivál nem hivatalos negyedik napján, hétfőn mintegy 120 gyerek utazik a kémesi általános iskolából Budapestre, ahol a Nemzeti Színházban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykertben látják őket vendégül előadással, körbevezetéssel és speciális programokkal.  

 

martao

 

Márta István szavaival az eseménysorozatról - a Népszava interjújából:

 

"Az elmúlt években a munkám nagy része Pécsre szólított. Kalandvágyó emberként bejártam egész Baranyát. Olyan helyeken is megfordultam, ahová a turisták nem nagyon jutnak el. Így vetődtem el az Ormánságba is, amely - bizonyos fokig - gazdasági és kulturális fehér foltnak számít. Lenyűgözött a Dráva környékének érintetlensége. Több falut is bejártam, így ismertem meg három egészen apró települést: Kémest, Szaporcát és Tésenfát, illetve érdemes megemlíteni még egy komplexumot, amely szintén fontos szereplővé lépett elő, mégpedig az Ős-Dráva Látogatóközpontot. (...)


Mindig is izgattak a perifériára szorult kistelepülések, melyeknek az értékeivel próbáltam, illetve próbálok valamit kezdeni. Ezért gyűjtöttem népzenét 1973-ban a moldvai csángóknál, ezért "fedeztem fel" Kapolcs vízimalmait is. Más fesztiváloknál is szívesen segítek, így volt ez például a vajdasági Dombos Fesztivál esetében. (...)

 

Ormansag Bokoz Fesztival2


Ez az új fesztivál nem szeretne falunapok lenni, és az általam nagyon szeretett és tisztelt Ördögkatlan Fesztiválhoz sem szeretne hasonlítani, mint ahogy a Művészetek Völgyéhez sem. Szeretnénk azokat az egyedi értékeket megmutatni, amit az említett három település - a természeti adottságait tekintve és kulturálisan - nyújtani tud a látogatóknak. A falvak uni-kális festett kazettás templomai mellett óriási értékek például a szaporcai és a kémesi tájházak. Egyébként ezek a települések egészen picik, a három faluban összesen nyolcszázan élnek.


(...) A fesztivált követő napon a kémesi iskola felső tagozatosait felhozzuk Budapestre a NemzetiSzínházba, ahol kifejezetten az ormánsági gyerekek számára játsszák el a Csongor és Tündét. A kisebbek pedig Per-sányi Miklós igazgató jóvoltából a budapesti állatkertbe látogathatnak el. Ez azért is fontos dolog, mert döbbenten tapasztaltam, hogy van olyan gyerek, aki a negyven kilométerre lévő Pécsre sem jutott el eddig. A térség sajnos eléggé elhanyagolt területe Magyarországnak, jócskán rászorul a fejlesztésre. De vannak kitörési lehetőségek, például a Drávára épülő ökoturizmus. Az első lépések már megtörténtek az Ős-Dráva Látogatóközpont létrehozásával. Visszatérve a fesztiválra, mi is próbálunk segíteni, egyrészt egy kivételével a rendezvény valamennyi programja ingyenes, másrészt a szaporcai templomban Varnus Xavér ad koncertet, és a bevételt a templom 1888-ban készített Angster orgonájának a helyreállítására ajánljuk fel."

 

 

süti beállítások módosítása