A Nemzeti Táncszínház "bepörgeti"! - 6 premier vár

6 premierrel készül az októberre a Nemzeti Táncszínház, amely új szlogenjével - Bepörgetjük! - igyekszik táncba hívni a közönség tagjait, akiket főváros szerte nyolc alternatív játszóhelyén vár különleges programokkal.

   beporgtejuk

 

Igazi kuriózummal indul a hónap: a PiroTap Productions Tap Evolution avagy sztepptánctörténet képekben címmel mutatja be az amerikai sztepptánc kialakulását október 2-án a MOM Kulturális Központban - olvasható a Nemzeti Táncszínház ismertetőjében.
    

A darabot egy Mesélő vezeti végig, akinek segítségére lesz négy tulajdonság, amelyek emberi formát öltenek: Elegancia, Könnyedség, Ritmikusság és Humor. A Mesélő által elmondottakat a négy segítő önti formába. Először a sztepptánc kialakulásában fontosabb szerepet játszó néptáncokat mutatják be, majd következnek a Soft Shoe stílusok, amelyek a sztepptánc korai szakaszába kalauzolnak, amikor még nem volt szteppvas a cipőkön.

 

Utána felsorakoznak a Hoofer stílusok, a megfelelő korok zenéivel és némi fűszerezéssel (vízben szteppelés, korcsolyával szteppelés). A darab végére a nézők teljes áttekintést kaphatnak az amerikai sztepptáncról, kialakulásáról, és jelenlegi helyzetéről.

 

pirovits studio 26 foto bodnarlaszlo

Tap Evolution

    

Október 11-én debütál a MOM Kulturális Központban a táncművész és koreográfus Andrea Miltnerová és Góbi Rita Ellenpont című közös munkája, amelyet Jan Komárek érzékeny hang- és minimalista világítási designja egészít ki.
    

Az előadást a természet és a rovarok csodálatos mikroszkopikus élete ihlette. A precízen kidolgozott koreográfia magába foglalja azokat az ösztönszerű mozdulatokat, amelyek az emberekre és az állatokra egyaránt jellemzőek. 
    

A Feledi Project Szálkák címmel mutatja be legújabb darabját, amelyet Pilinszky János azonos című kötete inspirált. A Feledi János vezette társulat október 18-án mutatja be a darabot a MOM Kulturális Központban.


Torma Sandor Almos legendaja

Álmos legendája

    

A koreográfus azt szeretné megmutatni az előadással, hogy a 21. században mit üzenhet Pilinszky szellemisége. A darab olyan kérdésekre keresi a választ, hogy hol tartunk épp saját élethelyzetünkben, fejlődésünkben; hogyan illeszkedünk a világba, és hol tart személyiségünk, lelkünk fejlődése; és miben vagyunk közösek Pilinszkyvel. A bemutató előtt az előadás plakátját is jegyző Szigeti László fotográfus munkáiból rendezett kiállítást is megnézhetik az érdeklődők.
    

Először vendégeskedik a Nemzeti Táncszínházban a Sopron Balett: az Álmos legendája című táncmű október 20-án debütál a Millenáris Teátrumban, amely a 2017-2018-as évadtól már a Nemzeti Táncszínház hivatalos otthona lesz. A darab Emese álmától kezdve Álmos életének bemutatásán át, Árpád és a magyarság Kárpát-medencébe bevonulásáig mutatja be az ősi történetet.
    

A Nemzeti Táncszínház idén is részt vesz az immár 25. születésnapját ünneplő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. Horváth Csaba, a Forte Társulat rendező-koreográfusa - a táncszínházzal együttműködve - Bartók Béla V. vonósnégyes és Concerto című műveinek mozgásszínházi lehetőségeit fogja feltárni október 21-én a Várkert Bazárban.


ellenpont krystof kalina

Ellenpont

   

A hónap utolsó bemutatója a Közép-Európa Táncszínház október 26-i Bartók-Sztravinszkij-estje lesz, amelyen két klasszikust, két koreográfust - Halász Gábor, Kun Attila - láthatnak a nézők a Várkert Bazárban. Mindketten a mítoszok, a halál vagy az átváltozás és a transzcendens hatalom világába kalauzolják a közönséget.

 

 

süti beállítások módosítása