Vitaindító és oktatást segítő produkcióra készül a Nagycirkusz

Vitaindító és oktatást segítő produkciónak is szánja Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz szombattól egy hónapon át futó új, összművészeti produkcióját, a Ludas Matyit.

 

"Olyan előadást terveztünk, amelyben végigkövetjük ugyan Ludas Matyi történetét, hogy a kisiskolás is megértse és tudja követni, de egy középiskolás számára is közvetítsen gondolatokat" - fogalmazott az MTI-nek Fekete Péter, a cirkusz igazgatója.


Mint mondta, a Ludas Matyi a cirkuszban egy újszerű, műfajteremtő előadás lesz, amelyben kísérletet tesznek a cirkuszművészeti produkciók társművészetekkel történő vegyítésére. A középpontban álló artistamutatványok és állatszámok mellett a színház, a zene, a báb- és táncművészet, valamint a költészet is szerepet kap a produkcióban, miközben egy olyan történetet mesél el, amelyben szó lesz egy ember álmairól, a hit fontosságáról, az erények szerepéről, a bosszúról és a megbocsátásról is.

 

Ludas

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz


"A hét lúdlányunknak - akiket levegőartisták személyesítenek meg - neveik vannak, úgy mint szorgalom, megbocsátás vagy egyensúly. Csupa olyan fogalom, amely a cirkuszművészetnek is a sajátja" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a darab Matyija itt nem azért nem adja oda a ludakat Döbröginek, mert nem akar értük fizetni, hanem mert nem tudja biztosan, hogy Döbrögi háza alkalmas-e befogadni a szelídséget, a szorgalmat vagy a tisztaságot.


A másik kérdés, hogy mi történik Döbrögivel a három verés során. "Le lehet-e verni róla a gőgöt és a kevélységet? Ha igen, megtisztulhat és van rá esélye, hogy jobb legyen, de akkor kell-e harmadszorra is megverni ezt az embert, amikor már mindenét elveszítette? Elengedhető-e a bosszú, lehet-e az irgalom és a megbocsátás erősebb tulajdonság mint a bosszú? Tudunk-e újra tervezni és jól sáfárkodni a furfanggal megszerzett hatalmunkkal?" - idézte fel a produkció legfontosabb kérdéseit Fekete Péter.


Fazekas Mihály művét többen dolgozták már fel: Balogh István színész, színigazgató, drámaíró 1838-ban énekes bohózattá alakította és a Nemzeti Színházban mutatta be, Móricz Zsigmond 1911-ben vásári komédiává átalakította, de ismert Deésy Alfréd 1922-ben készült némafilmje, illetve az évtizedekig sikerrel vetített 1949-es Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte klasszikust is, amelyben Soós Imre játszotta a címszerepet, Dargay Attila 1977-ben rendezett egész estés rajzfilmjén pedig generációk nőttek fel.


A cirkuszi feldolgozásban a színészek és a társművészetek képviselői mellett az artistaművészeké lesz a főszerep, akik között lesz artistanövendék, éppen más produkcióban nem dolgozó, jelenleg Magyarországon tartózkodó aktív cirkuszművész és több idősebb artista is, akik jelenlétük mellett sok évtizedes tapasztalatukkal is segítik az előadás sikerét.


A Ludas Matyi premierje október 1-jén lesz, majd egy hónapon át hetente nyolc alkalommal láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása