Az Elhanyagolt férfiszépségek is Szegedre érkezik

A szegedi MASZK Egyesület októberben is színházzal, tánccal és sok fiatal alkotóval várja a közönséget a Régi Zsinagógában.


Október 4-én a Szülői értekezlet című előadást láthatta a szegedi közönség, Szabó Borbála darabját Végh Zsolt állította színpadra. A FÜGE Produkció előadása olyan mindig aktuális kérdéseket feszeget, mint hogy „Vajon miért fog el bennünket a rettegés, ha felnőtt fejjel megint be kell ülnünk az iskolapadba? Lehetséges-e a valódi reform ott, ahol a fejekben nem változott meg semmi? Hol van a határ diktatúra és szervezett iskolarendszer között? Hol van a határ felnőtt és gyerek között?”.

 

Mary es Max

Mary és Max (fotó: ordogkatlan.hu)

 

Október 6-án, a THEALTER U21 plusz keretében mutatják be Adam Elliot nagysikerű gyurmafilmje, a Mary és Max színpadi változatát, amely egy ausztrál kislány és egy New York-i Asperger-szindrómás öregúr húsz éves barátságának egyszerre humoros és igazán megindító történetét mutatja be. Az előadás a Bethlen Téri Színház, a Manna Kulturális Egyesület és a Tünet Együttes koprodukciójaként, a Mosoly Otthon Alapítvány és az Autisták Országos Szövetsége támogatásával valósult meg. Maryt a Junior Prima-díjas Grisnik Petra, Maxot pedig a Tünet Együttes Szegeden is jól ismert kiválósága, Gőz István alakítja. A díszletet Valcz Gábor (Moszkva tér, Poligamy, Isteni műszak) tervezte, az előadás zenéjét Rubik Ernő Zoltán szerezte, a rendező Valcz Péter mentora Jordán Tamás volt.

 

Október 7-én újra látható lesz Szegeden a Malko Teatro. A Johanna Bulvár című zenés komédiában Hadzsikosztova Gabriella, Mészáros Tamás, Tóth József Jászai Mari-díjas színművész és Novakov Iván mellett a zeneszerző Weisz Gábor szaxofonon, Gyányi Marcell nagybőgőn működik közre. A Sztefan Canev színművei alapján készült előadást, amelyben „zene, tánc, nevetés vezeti végig a nézőt Johanna kicsit furcsa, más aspektusból bemutatott történetén”, C. Nagy István állította színpadra.

 

Maria Campos Guy Nader foto Domolky Daniel 2

Guy Nader és Maria Campos (fotó: Dömölky Dániel)

 

Október 8-án a Duda Éva Társulat / Movein Mission két darabbal tér vissza Szegedre a Napfényexpressz sorozat első estjén. A Napfény Expressz a szegedieknek a gyors kapcsolatot jelentette a fővárossal. Azok a táncművészek, akik anno a tánc központjába igyekeztek, ezzel a vonattal jutottak el leggyorsabban. A most induló sorozatban olyan táncosok térnek haza Szegedre, akik saját produkcióikkal vagy társulataikkal elismerést szereztek maguknak, így öregbítve a város hírnevét is. Ezen az estén Duda Éva mellett koreográfusként a spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader mutatkozik be.

 

Guy Nader a színházon keresztül érkezett a tánc világába, színészként, rendezőként kezdett dolgozni, majd 2009-tól lett Maria Campos koreográfus társalkotója. Munkáit bemutatták többek között Libanonban, Spanyolországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Dél-Koreában.

 

Október 9-én az Elhanyagolt férfiszépségek című előadással zárul a MASZK Őszi Kollekciója a Régi Zsinagógában. A THEALTER U21 plusz kisfesztivál záró darabjában, amely a FÜGE Produkció és a Dumaszínház koprodukciója, Újvári Milán és Andrássy Máté lesz látható, „Kettejük szkeccsparádéjából több kerekedik felszabadító jókedvnél. Olyan játékos egyszerűséggel vallanak a másság megéléséről és a másik elfogadásáról, hogy a kacajok közepette egyszerre könnyebbül meg és szorul el a szívünk. Talán lehet így. Miért nem lehet így?" A két mozgásművész markáns magasságkülönbségét kiindulópontként használó előadás tavasszal a Fővárosi Nagycirkusz és a zsűri különdíját is megkapta a Thália Színház Humorfesztiválján, a VIDOR fesztiválon pedig „A legjobb néma vígjáték, a test színháza” különdíjat nyerte el.

 

süti beállítások módosítása