Családi musical Békéscsabán - Jön a Diótörő és Egérkirály

A próbák már zajlanak.

"Nagyszabású bemutatóra készülünk"

 

November 25-én mutatják be a Diótörő és Egérkirály című darabot a Békéscsabai Jókai Színházban, melynek zenéjét az előadás rendezője, Szomor György szerezte.E.T.A. Hoffmann meséje karácsonyi klasszikus, Csajkovszkij balettje is több mint száz éve meghatározza az operaházak adventi repertoárját világszerte, a történet ezúttal musicalként kel életre. 

 

Az első olvasópróbát október elsején tartották a szereplők és alkotók a nagyszínpadon. Egérkirály dalával Gerner Csaba adta meg az alaphangot és a hangulatot. Seregi Zoltán igazgató elmondta: "Örömmel látom, hogy itt van a Jókai Színház társulatának színe-java, a visszatérő vendégeink, olyan tagok, akiket régen nem láttunk körünkben, és újak, fiatalok is, táncosok, vagyis minden csoport, korosztály képviselője. Ez a színes összetétel jellemző a szereposztásra is" – hangsúlyozta a direktor, majd részletesen ismertette, hogy kik lépnek színpadra az előadásban.

 

egerkir3


Diótörő és Karl szerepét Vastag Tamás és Gulyás Attila játssza. Békefi Viktória és Köböl Lilla kelti életre Marikát és Mantonatét. A Király és Tanácsos Tomanek Gábor, a Királyné és Tanácsosné Nagy Erika lesz. Gerner Csaba az Egérkirályt alakítja, az Egérkirálynőt Fehér Tímea kelti életre, Pirella, a vad denevérlány alakjában Gubik Petrát, illetve Tatár Biankát köszönthetjük.

 

További szerepekben Vadász Gábor, Liszi Melinda, Katkó Ferenc, Csomós Lajos is színpadra lép a musicalben. A koreográfus Hajdu Anita, a díszletet Egyed Zoltán tervezi, a jelmezeket Papp Janó jegyzi. A szövegkönyvet Szurdi Miklós írta, a dalszövegeket Valla Attila.

 

egerkir1


"Nagyszabású bemutatóra készülünk, ami koncentrált munkát igényel mindannyiunktól – mondta a rendező. – De ismeritek a véleményemet: ha jól érzi magát a színész, akkor a nézőnek is sikerül örömöt szerezni. A szerzőtársakkal kicsit megbolondítottuk a darabot, de nagy szeretettel írtuk. Bocsánat, de csak érzelmi alapon tudok erről a műről beszélni. Én mindig nagyon jól éreztem magam benne; és ezután is mindig arra fogok törekedni, hogy a munka mellett jó hangulat is legyen a próbafolyamat során.

 

Szomor György kiemelte, hogy eddig szerzőtársakkal komponált, ez az első olyan musical, amelynek egyedül szerezte a zenéjét. Családi musicalt állítanak színre, amely reményeik szerint minden korosztály tetszését elnyeri.


Papp Janó jelmeztervező elárulta, hogy három síkban képzeli el a kosztümöket, és mivel családi előadásra készülnek, minden korosztály ízlését igyekeznek figyelembe venni. A klasszikus kerettörténet az 1820-as évek elegáns német világát idézi, az egerek a francia forradalom korát.

 

egerkir2


A történetről:

 

Hoffmann meséjében a karácsonyfa alatt életre kelnek a játékok, csodálatos történet! S a fából faragott, szép színes Diótörő vezetésével harcba indulnak az őket megtámadó egerek ellen, akik már elveszítették az emberek szeretetét. Marika azonban újra emberré változtatja Diótörőt, és ezzel bebizonyítja, hogy a varázslat, az álom, a szeretet, a szerelem csodákra képes. Nem is kell ennél szebb üzenet november végén, advent idején, karácsony előtt. Az előadás ajánlott mindenkinek, aki szeret álmodni, szereti a szép meséket, hisz a csodákban, és főleg a szeretet erejében.


 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása