Színházi program indult Magyarország két elmaradott térségében

Új részvételi művészeti és színházi program indult Magyarország két elmaradott térségében, Borsodban és az Ormánságban.

 

A SajátSzínház.org elnevezésű művészeti projekt idén tavasszal indult számos civil szervezet (Parforum Részvételi Műhely, Murál Morál, SzoMaRo, FreeDoc), színházi műhely (Stereo Akt, Káva Kulturális Műhely), valamint független alkotók és roma aktivisták résztvételével. A 2017 tavaszáig tartó program célja, hogy Borsod két, illetve az Ormánság négy, hátrányos helyzetű településének lakói közösen dolgozzák fel és egy-egy általuk létrehozott színházi előadás keretében mutassák be az őket érintő problémákat. Így a résztvevők megtapasztalhatják saját értékeiket, a közös munka sikerét, s ezek révén saját életük megváltoztatásának lehetőségét.

 

SajatSzinhaz

Fotó: Csoszó Gabriella

 

A projekt borsodi részében, amely a Szívhang címet viseli, Szomolya és Sály közmunkás brigádjainak tizenöt női tagja – 18 és 60 év közötti roma nők – készítenek saját életükből színházi előadást, elsősorban az egészségügyi rendszerhez való viszonyukat bemutatva. A négy ormánsági településen – Siklósbodonyban, Szaván, Babarcszőlősön és Diósviszlón – zajló rész Jövőkép címmel a munka világával és a fiatalok jövőképével foglalkozik. Itt Boross Martin, a Stereo Akt vezetőjének rendezésében készül dokumentumszínházi előadás helyi résztvevőkkel, az ő történeteiket feldolgozva, abból pedig doku-fikciós film, amelyet áprilisban a Trafóban a budapesti közönség is megtekinthet. A Jövőkép-projekt része egy közösségi festési, illetve Fotóhang címmel egy fotóművészeti foglalkozássorozat is, melynek keretében a résztvevők szintén megtapasztalhatják a közösségi alkotás élményét és a művészi önkifejezés lehetőségeit.

 

A projekt harmadik pillére a Padtárs, amely A Hiányzó Padtárs társulat és a Káva Kulturális Műhely együttműködésében az Elveszettek – A hiányzó pillanat című nevelési színházi előadást viszi el a projekt különböző állomásaira. A 2014-ben bemutatott produkció a szolidáris társadalmi cselekvés lehetőségeit kutatja.

 

Forrás: Színház.hu, 7ora7.hu

süti beállítások módosítása