A Hamletre készül a Gárdonyi Színház

Október 7-én mutatja be a Gárdonyi Géza Színház Shakespeare: Hamlet című drámáját Blaskó Balázs rendezésében, Nagy Andrással a főszerepben.

 

Shakespeare Hamlet című drámájával kezdi az idei évadot az egri Gárdonyi Géza Színház társulata. Az olvasópróbán a darab rendezője, Blaskó Balázs így fogalmazott: "Egyfajta színházi hatásrendszer, s az a színházeszmény, amely több mint negyvenéves színházi múltam során sajátommá lett, úgy érzem, összegződhet ebben az előadásban.  Újra és újra elolvasva a művet, a szövevényes érzelmi – politikai - hatalmi szenvedélyekkel átszőtt cselekményívből Hamlet személyében egy színházi értelemben is kivételes figura alakja bontakozik ki előttem. Egy intellektuális, művészvénájú ember, individuum, aki önnön belső- és külső, gondolati- és tettbéli, cselekvési lehetőségeit kényszerül felmérni egy számára szinte átláthatatlan és felfoghatatlan élethelyzetben."

 

Nagy Andras

Fotó: Gál Gábor 

 

 

A címszerepet Nagy András játssza, akinek nem volt szerepálma a Hamlet, de örül, hogy rátalált. "Ami engem megfogott és nagy feladat kibontani, hogy Hamlet döntés előtt áll: vagy továbbra is kívülállóként szemléli az eseményeket vagy pedig saját kezébe veszi az irányítást és bosszút állva beteljesíti végzetét. Éppen emiatt a darab egyszerre pszicho- és elemző dráma, krimi, ráadásul mi úgy játsszuk el, mintha „Színház a színházban” lenne: Hamletet társulatvezetőként láthatjuk a színpadon. Finom hangolású, többrétegű izgalmas munka, amely az ember igazságérzetéről szól. Másra helyezhetik a hangsúlyt különböző korokban, más-más társadalmi helyzetekben, de attól lesz jó az előadás, ha a Hamlet személyes üggyé válik, attól függ, mennyi erő van a címszereplőben. Szerintem világjavító szerepe van a színháznak. A Hamlet is kicsit idealisztikus, de ezért is áll közel hozzám" - hangsúlyozta a színész.

 

süti beállítások módosítása