A Terror és A nők iskolája - Két bemutató a Katonában

Október 8-án Ferdinand von Schirach kortárs német író Terror című darabját mutatják be a Kamrában, másnap pedig Molière A nők iskolája című darabjának premierjére kerül sor a nagyszínpadon.

 

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy teltházas stadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának, akit Kovács Lehel alakít, döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret? A húsbavágóan aktuális darab 2015 októberében a berlini Deutsches Theaterből indult világhódító útjára. Szereplők: Kiss Eszter, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Fullajtár Andrea, Rajkai Zoltán, Rezes Judit. Az előadást Dömötör András rendezi.

 

terror ea 01 domolky daniel

Terror (Fotó: Dömölky Dániel)

 

Október 9-én Molière A nők iskolája című darabjának bemutatójára kerül sor a Katona nagyszínpadán. Rendező: Ascher Tamás. A főbb szerepekben Rujder Vivien e.h., Máté Gábor és Tasnádi Bence látható. Moliére 1662-ben vette feleségül a nála több, mint 20 évvel fiatalabb Armande Béjart-t. Ugyanebben az évben mutatták be az A nők iskolájá-t, ez volt Moliére drámaírói pályájának első átütő sikere. A siker irigyeket szült, Párizsban azt terjesztették, hogy saját féltékenységét és megcsalatásait írta meg a darabban. Lehet – de kit érdekel? Arnolphe története 350 éve foglalkoztatja a színházcsinálókat és a nézőket.

 

Egy Arnolphe nevű idősödő alak, azt hiszi, ha tudatlanságban tartja és elzárja a külvilágtól a nevelt lányát, a kislány majd engedelmes felesége lesz. Ám a lány éppenséggel nem a nevelőapa által feladott leckét tanulja meg. Számára a nők iskolájává annak elsajátítása válik, hogyan kövesse a saját érzéseit. További szereplők: Ötvös András, Jordán Adél, Vajdai Vilmos, Bán János, Szacsvay László, Dér Zsolt e.h.

 

 

süti beállítások módosítása