Az őz - Szabó Magda regényéből készült színdarab a Rózsavölgyiben

Szabó Magda regénye - bár több mint harminc nyelvre lefordították - most először kerül színpadra Őze Áron rendezésében, Nagy Marival és Gáspár Sándorral a főszerepben.

 

A Rózsavölgyi ajánlója:


Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. 1959-ben, amikor megjelent Szabó Magda nagysikerű könyve, bombaként robbant be a köztudatba. A mű 20. századi a magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével. Encsy Eszter, a regény főhősnője felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki.

 

az oz1

Fotó: Éder Vera

 

Encsy Eszter szegény értelmiségi családban nőtt fel, és bolondos, virágokat babusgató apja, csendben robotoló anyja mellett részt kellett vállalnia a gondokban. A kor, amelyben Eszter született, iszonyatba fullasztotta gyermekéveit, és örökre kipusztított Eszterből minden hitet, bizalmat, örülni tudást. A koraérett kislány a körülmények kegyetlen szorításában hamar megkeményedik, kapzsivá, önzővé válik. Elpusztíthatatlanul él azonban benne a vágy a szeretet, a szépség, az emberi melegség után; ezért is lopja el a gazdag családban nevelkedett, elkényeztetett Angéla kedvenc állatát, az őzet, s akaratlanul is annak pusztulását okozza. A második világháború után Eszterből ünnepelt, híres színésznő lesz, már nem szenved hiányt semmiben – csak éppen az “őz”, vagyis a szeretet, az őszinte emberi kapcsolatok hiányoznak az életéből. Minden, amit kap, későn érkezik: sem siker, sem elismerés, sem pénz, még szerelem se váltja meg többé iszonyú önmagától. És Eszter, ahogy ettől a társadalomtól tanulta, amelyben él, és amely fölnevelte, öl: akarva akaratlanul megöli az egyetlen embert, aki valaha szerette őt.

 

1991861 az oz

Fotó: Éder Vera

 

Villáminterjú Spolarics Andreával:

 

Két meglehetősen különböző figurát játszol Szabó Magda: Az Őz c. darabjában.

 

Anya, Encsy Eszter édesanyja, egy igazi művészlélek, csodás zenetanár, aki zongoraleckéket ad, és nem is ezen a földön jár. Nagyon szép, megindító szimbiózisban él Encsy Eszter apukájával. Ebben a nagyon szoros kapcsolatban nem nagyon tudnak figyelni a gyerekükre, furcsa idegen lesz Eszter a családban. Eszter valószínűleg az édesanyjától örökölhette a művészi vénát, hiszen színésznő lesz, és egy nagyon szép és fontos női alak Eszter életében. A másik szerepem Juli, a mindenes bejárónő, aki Eszter felnőtt életében van jelen. Ő egy kicsit morózus, alázatos női figura, aki egy nagy egyéniség, egy nagy színésznő mellett dolgozik mindenesként. Ő egy egyszerűbb teremtés a háttérben, aki Eszter otthoni életére vigyáz.

 

Mikor találkoztál ezzel a szép történettel először?

 

Nagyon régen olvastam a könyvet, most újra olvastam, mert nem emlékeztem mindenre. Csodálatos és megindító történet, valójában egy monológ, de ebben az előadásban megjelennek a megidézett figurák, akikbe mi életet csiholunk. Nagyon megszerettem ezt a kisregényt. Biztos vagyok benne, hogy kedvet kapnak majd a nézők az olvasásához, mert a színpadi adaptáció nem tud mindent megmutatni.

 

A Rózsavölgyi Szalon újabb ősbemutatója ez a darab, tehát még nem játszották színpadon. Vajon miért?

 

Azért nem volt eddig színpadon, mert a történet egy nagy női monológ, amit elég nehéz megjeleníteni színpadon. Ügyes dramatizációval, filmszerűen, sok kis jelenettel megtűzdelve mégiscsak akció dússá lehet tenni ezt a monológot. Jelen időbe ugrunk, és ezeket a kis visszaemlékezéseket ábrázoljuk. Kovács Krisztina dramaturg és Őze Áron jó kis elképzelése kellett hozzá, hogy színpadra kerülhessen.

 

Úgy tűnik, ez a darab telitalálat a Rózsavölgyi Szalon számára.

 

Abszolút a Rózsavölgyi színpadára való a darab, mert az egész történet egy nagyon intim, belső monológ, ami ilyen közelségben nagyon jól meg tud szólalni. Jót tesz neki ez a fajta színjátszás.

 

1991871 az oz 

Fotó: Éder Vera

 

Villáminterjú Sipos Imrével:

 

Sokféle szerepben láthatjuk majd a Szabó Magda: Az Őz c. regényéből készült darabban.

 

Sokféle karaktert játszom, sok pici szerepben. Úgy is mondhatjuk, hogy az összes „egyéb” férfit én alakítom, a személyzetistől a zöldségesen át az orvosig. Színészként nagy kihívás lesz, hogy gyorsan kell váltanom külsőleg és belsőleg egyaránt.

 

Mikor találkozott először Szabó Magda könyvével?

 

Bölcsészkart végeztem és az egyik kedvenc írásom Az Őz volt Szabó Magdától. Egyrészt a színházi vonatkozása miatt, másrészt mivel az 50-es évek elején írta, ez a fajta szépprózai, lélekvájkáló írásmű szokatlan volt akkoriban. Ezzel a kevésbé ismert, korai művel robbant be az európai irodalomba, és mindenki elámult, ki ez a huszonéves csoda. Nem tudom, Magyarországon miért kevéssé ismert ez az alkotása. Talán azért, mert Szabó Magda, aki egyébként színpadi szerzőként is nagyot alkotott, ebből nem készített színdarabot.

 

Mikor találkozott először a darabbal, mint színész?

 

Még a Pesti Magyar Színházban terveztük, hogy bemutatjuk ezt a művét a Sinkovits Imre Színpadon, volt erre tervünk, szintén kamaradarabként.

 

Mi a véleménye a színpadi műről?

 

Mindig izgalmas kérdés, hogyan tud egy epikus mű drámai formát ölteni. Kisebbet kell csinálni belőle, mert szűkebb a keresztmetszet a színpadon, mint a regényben. Izgalmas dramaturgiai módszer, hogy megmaradt a monológ forma, amit gyors kis jelenetek törnek meg, mielőtt belefáradnánk a monológba.

 

Játszott már a Rózsavölgyi Szalonban?

 

Most először játszom itt, és nagyon örülök, hogy itt lehetek. Más színészi eszközökkel kell nagyszínpadon játszani, és egészen más egy szuperközeli, szinte lakásszínházszerű közegben. Hogy egy hasonlattal éljek, másképp kell főzni 600 főnek, mint 75 embernek. Az igazság, őszinteség nem kerülhető el, de itt vissza kell fognunk magunkat, mert a nagyszínpadhoz vagyunk szokva.

 

1991822 az oz

Fotó: Éder Vera

 

Szabó Magda:

Az őz
ősbemutató

 

Színpadra alkalmazta: Kovács Krisztina

 

Szereplők:

Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, Sipos Imre

 

Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Sántha Borcsa
Dramaturg: Kovács Krisztina
Rendező: Őze Áron

 

Bemutató: 2016. október 15.

Rózsavölgyi Szalon

 

 

süti beállítások módosítása