Kecskeméten rendezik meg a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját

A rendezvény hivatalos programjában 19 hazai bábszínház és magántársulat produkciója szerepel. Az off-programok és szabadtéri előadások sorában további 16 előadás lesz látható október 12-16. között Kecskeméten.

 

A Találkozó 1992 óta kerül megrendezésre a Ciróka Bábszínház szervezésében. Az elmúlt 20 év alatt olyan rangos szakmai eseménnyé vált, amelynek kétévenkénti megrendezését a magyar bábszínházi szakma egésze kiemelkedően fontosnak tartja, mind a szakmai fejlődés, mind a bábszínházi műfaj jövője szempontjából.


A bemutatásra kerülő produkcióknak a Ciróka Bábszínház két játszóhelye mellett a Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt József Stúdiószínház ad helyet.

 

ciroka


A 13. Találkozón jelen lesznek a határon túli színházak képviselői, akik szakmai résztvevőként a kezdetektől figyelemmel kísérik a Magyarországi Bábszínházak Találkozóit. Saját hazájukban a magyar nyelven játszó társulatoknak nincs lehetőségük ilyen súlyú szakmai megmérettetésre. A látottakon keresztül nem csak értékes szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, de egyben páratlan lehetőséget is kapnak a magyarországi alkotók megismerésére, meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására. Szakmailag fontos munkakapcsolatok, együttműködések születhetnek.


A látott produkciók megvitatására a hagyományoknak megfelelően, meghívott szakemberek részvételével napi szakmai megbeszélések keretében kerül sor. Idén Novák Eszter rendező, Jászay Tamás kritikus és visszatérő vendégként Marek Waszkiel, a poznani Teatr Animacji igazgatója közreműködésével zajlik az eszmecsere.


A rendezvény off-programjai között bemutatkozási lehetőséget biztosít az állandó társulattal nem rendelkező, egy-egy produkcióra összeszerveződő, különböző irányzatokat képviselő fiatal művészek, pályakezdők részére.


A Találkozó szabadtéri előadásai öt napon keresztül színes programmal várják a városlakókat és városba látogató érdeklődőket. Az Emlék/Tár/Téren 15-én szombaton és 16-án vasárnap Fabók Mancsi Bábszínháza, a Ládafia Bábszínház, a Tintaló Társulás, Sarkadi Bence, a MárkusZínház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, Fekete Dávid és a Ziránó Színház előadásai szórakoztatják a nagyérdeműt! A főtéren Bartha Tóni Csúzlizdája, a Tekergőtér és a Bab Társulat ügyességi játékai valamint a Ládafia Bábszínház körhintája várja a kicsiket és nagyokat.

 

ciroka.hu

 

süti beállítások módosítása