Szép Ernő Vőlegénye a Csíki Játékszínben

A legköltőibb Szép Ernő-darabnak nevezte Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója a Vőlegény című drámát, amely egy különleges szerelmi történetet és az anyagi világ csábítását mutatja be.

 

A teátrum évadnyitó előadását október 14-én 19 órától mutatja be a Csíki Játékszín, a produkciót Parászka Miklós rendezte. A Vőlegény a keletkezése idejéhez nagyon is kötődő mű, mert számos vonatkozása miatt kimozdíthatatlan a korból, amit a téma meghatároz – mutatott rá a rendező.

 

volegeny

 

„Bár az első világháborút megelőző hónapokban játszódik a történet, a huszadik század meglehetősen drámai és tragikus első feléhez kötődő mű mégis üzen a mának. Szép Ernő műve magában rejti annak az értelmezésnek a lehetőségét, hogy egy perifériára szoruló, a maga módján esendő család megőrzi a humánum és a szolidaritás reflexeit. A darabtól távol áll mindenféle didakticizmus, gazdag, mint az élet, benne van sok minden, ami költői, ami megrázó, ami nevettető ebben, a mi bolond életünkben” – mondta a rendező a darabról.

 

A történet szereplői egy többgyermekes család tagjai, és minden név beszédes: a Csuszik is elmondja a családról, hogy éppen merre tart a lejtőn. A lányok már felnőttek, és dolgoznak a betevőért, a szülők eltartott gyerekként élnek túl. Aztán megcsillan a remény, hiszen a lányok egyike, Kornél a tánciskolában megismerkedik egy fiatalemberrel. A kilátástalan helyzetre kézenfekvő megoldás lenne egy jól szituált vőlegény – olvasható az előadás színlapján.

 

Parászka Miklós elmondta, a színészeknek nem volt könnyű dolguk a szöveg megtanulásakor. „A zseniális Szép Ernő olyan élő, lüktető, artisztikusan pongyola szöveget adott a színészek szájába, amelynek már a memorizálása is »hősi cselekedet«. A kollégák már ezen túl vannak, így az utolsó próbákon eljutunk addig a formáig, amit elterveztünk” – mondta Parászka Miklós. A Vőlegény főbb szerepeiben Vass Csaba, Sándor Anna, Fülöp Zoltán, Márdirosz Ágnes, Fekete Bernadetta, Bokor Andrea, Bende Sándor, Bartalis Gabriella. Az előadás jelmezeit Parászka Máté tervezte.

 

Forrás: kronika.ro

 

süti beállítások módosítása