Bűn és bűnhődés - Michal Dočekal újra a Vígben rendez

Október 15-én mutatja be a Vígszínház Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényének színpadi változatát Michal Dočekal rendezésében. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként Stohl András látható.

 

A Vígszínház ajánlója:

 

Dosztojevszkij az emberi lélek mélységének legnagyobb ábrázolója. Világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Van-e olyan helyzet, amikor megengedhető, sőt szükségszerű az emberölés? A kérdés nem csak Raszkolnyikovot foglalkoztatja, hanem számunkra is fontos, hiszen világszerte háborúk dúlnak és tombol a terrorizmus.

 

Michal Dočekal, a Cseh Nemzeti Színház igazgatója Iva Klestilová dramaturggal közösen a Vígszínház számára készítette el a mű új színpadi változatát. A magyar szöveg Térey János munkája. Az előadással a 100 éve született kitűnő orosz rendezőre, Jurij Petrovics Ljubimovra emlékezünk.

 

 DSC 2602

  Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét.

 

Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása és Tordy Géza legendás, 2001-es rendezése után a Bűn és bűnhődés most Michal Dočekal rendezésében tér vissza a Vígszínház színpadára. Az előadásban Raszkolnyikov szerepét Orosz Ákos, Porfirijt Stohl András játssza. A további szerepeket Börcsök Enikő, Hajduk Károly, Hegyi Barbara, Bach Kata, Bata Éva, Lengyel Tamás, Wunderlich József, Telekes Péter és Vecsei Miklós alakítja.

 

A különleges látványvilág Martin Chocholousek díszlettervező és Sylva Zimula Hanáková jelmeztervező munkája, a zeneszerző Michal Novinski. A dalszövegíró Vecsei Miklós, a rendező munkatársa Szabó G. László.

 

Michal Dočekalnak ez a negyedik közös munkája a Vígszínház társulatával. 2012-es Jóembert keresünk című rendezése a XIII. POSzT-on elnyerte a legjobb előadás díját.

 

DSC 2797

  Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

 „Rég nem találkoztam olyan rendezővel, aki ilyen könnyű kézzel, nagy empátiával, remek humorral, és ebből a háromból következően rendkívül tehetségesen nyúl egy anyaghoz. Iszonyatosan megkönnyíti a dolgunkat, levette a vállunkról a terhet azzal, hogy nem sulykolja, ez egy Dosztojevszkij, amit úgy kell játszani, hogy a szíved meghasadjon. Kifejezetten felszabadít minket, és hagy játszani. Én nem gondoltam volna, hogy Porfirijben ennyi humor van. Szerintem nem így képzelik el őt az emberek, bennem sem így élt róla a kép. Remélem, hogy a jeleneteinken lehet majd nevetni. Nagyon örülök, hogy találkozhattam Dočekallal, és bízom benne, hogy olyan lesz a végeredmény, amilyen a próbafolyamat volt” – mesélte Stohl András a közös munkáról.

 

„A próbafolyamat elején nagyon élénken élt bennem a regény. Amikor újra olvastam nyáron, már tudtam, hogy én fogom játszani, magamat képzeltem Raszkolnyikov helyébe. Egy elképzelt karakter és önmagam keveréke volt. Most már teljesen elrugaszkodtam a regénytől, az a kép elhalványult, próbálok az adaptált szövegből és magamból építkezni. Persze vannak dolgok, amiben nem hasonlítunk. Szerencsére nem vagyok gyilkos, és epilepsziás rohamaim sincsenek. Ő, ha kényes helyzetbe kerül, vagy gyötrődik lelkileg, akkor összeesik, idegrohamot kap. Valószínűleg ebbe a figurába Dosztojevszkij a saját problémáját is beleszőtte, ő is epilepsziás volt, A Karamazov testvéreket már olyan erős rohamok között írta, hogy néha arra sem emlékezett, mit diktált korábban. A karakter gondolkodásmódját próbálom előtérbe helyezni, és igyekszem visszavenni abból a nyers erőből, ami rám jellemző. Szeretném, hogy az erő és a gondolat összhangban legyen” – mondta a főszerepét játszó Orosz Ákos

Az olvasópróbáról képekben:

Fotók: Szkárossy Zsuzsa

 

 vig 01

1.

vig 02

2.

vig 03

3.

vig 04

4.

vig 05

5.

vig 06

6.

vig 07

7.

vig 08

8.

vig 09

9.

vig 10

10.

vig 11

11.

 

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Bűn és bűnhődés

 

a színpadi változatot készítette Michal Dočekal és Iva Klestilova

magyar szöveg: Térey János

dalszövegíró: Vecsei Miklós

  

Raszkolnyikov   Orosz Ákos

Porfirij   Stohl András
Anya   Hegyi Barbara
Dunya   Tornyi Ildikó
Marmeladov   Hajduk Károly
Szonya   Bach Kata
Katyerina Ivanovna   Börcsök Enikő
Szvidrigajlov   Lengyel Tamás
Razumihin   Wunderlich József
Luzsin   Telekes Péter
Mikolka   Vecsei Miklós Hasi

Dramaturg: Mátrai Diána
Zene: Michal Novinski
A rendező munkatársa: Pintér Beáta, Szabó G. László
Súgó: Gál Tünde
Jelmez: Sylva Hanáková
Díszlet: Martin Chocholoušek

 

Bemutató: 2016. október 15.
Vígszínház

 

süti beállítások módosítása