Szerdán nyit a Margó Fesztivál 55 ingyenes irodalmi programmal

Új magyar kötetek, külföldi szerzők, koncertek, beszélgetések és gyermekprogramok öt napon át a Teslában.

 

5 nap alatt 55 programmal, 35 dedikálással és rengeteg magyar és külföldi szerző új kötetével jelentkezik az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, október 12-16. között. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg.

 

A teljesen ingyenes rendezvényen új kötettel jelentkezik többek között Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az irodalmi fesztivál a nyitóprogramján. Esterházy Péterre több módon is emlékezik a Margó: csütörtök este az Aegon-díj csapatának filmjében láthatjuk Berlinben felolvasni, a Római-parton sétálni vagy a nappalijában betegségéről nyilatkozni a nyáron elhunyt írót. Írótársak, művészbarátok, irodalmárok osztják meg emlékeiket, közös történeteiket „... a mindiget javítom örökkére” című filmben. A Tesla udvarán hangképes emléket is állítanak Esterházynak: vetített kép és hangzó környezet utal idézetekkel idézetekre, bevezetésre és javított kiadásra.

 

margo

 

’56-os programok az őszi Margón

 

60. évfordulója kapcsán 1956-ra szintén emlékezik a Margó, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával, Kemény Istvánnal és Grecsó Krisztiánnal. A Litera.hu olyan művek alkotására írt ki pályázatot, amelyek 1956 ügynökeinek aktáiba kínálnak betekintést a szépirodalom eszközeivel.

 

Szintén a pénteki nap egyik kiemelt programja lesz a Papp András és Térey János Kazamaták című drámájáról szóló beszélgetés. A Katona József Színházban több mint 10 éve bemutatott darabból az Anima Sound System zenei illusztrációja mellett Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos olvasnak fel részleteket, a két szerzővel pedig Gács Anna beszélget a kötet új kiadása apropóján. Az 1956. október 30-i Köztársaság téri lincselést bemutató Kazamaták Spiró György szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája.

 

A Margó FM, az irodalmi fesztivál hangoskönyv alkalmazása szintén megemlékezik 1956-ról: az emlékév apropóján klasszikus forradalmi szövegekkel frissül az applikáció, a fesztiválon pedig zenés mozgóképes fényinstallációban színészek adják elő Ágh István, Faludy György, Fejes Endre, Illyés Gyula, Nádas Péter, Márai Sándor és Örkény István alkotásait.

 

Nadas Peter c Valuska Gabor

Nádas Péter

 

Díjazott külföldi szerzők fellépése

 

Francia, olasz, lengyel, szlovén, román írók is bemutatkoznak az irodalmi fesztiválon, olyan műveket ismerhet meg így a magyar nagyközönség, amelyek hazájukban, illetve Európában már nagy sikert arattak.

 

Dragomán György lesz a beszélgetőtársa a francia Jean Matternnek, akinek Szeptember című regénye 1972 szeptemberének tragikus müncheni olimpiai eseményeit egy hajdani tudósító szemszögéből mutatja be.

 

Itt lesz a Margón Drago Jančar, a legismertebb szlovén író is. 2010-ben megjelent regénye, a Ma éjszaka láttam őt a II. világháború alatt nyomtalanul eltűnt és legyilkolt szép fiatalasszony sorsát öt elbeszélő szemszögéből mutatja be. A regény az év könyve lett Szlovéniában, majd  Franciaországban elnyerte a legjobb külföldi könyv díját.

 

A román sikerszerző, Radu Ţuculescu a Margón bemutatandó kötetében egy kalotaszegi magyar falu múltja, buja titkai és a kötődések keszekusza szálai elevenednek fel. Az Öregmama történetei szerzője jellegzetesen erdélyi író, regényeiben gyerekkorának vidéki és ifjúságának kolozsvári színtereit idézi fel.

Milánóból érkezik a Margóra Alessando Mari, aki nagyívű regényt írt a test, az elme és egy nemzet fiatalságáról, Túlságosan is emberi remény címmel. Az 1840-es évek Olaszországában négy fiatal keresi a boldogabb jövőt. A 36 éves szerzőnek ez az első regénye, amellyel más fontos díjak mellett 2011-ben elnyerte a Viareggio Rèpaci-díjat.

 

Jean Mattern fotokredit Catherine Helie

Jean Mattern

 

Az őszi Margó pénteki napján lép fel Joanna Bator, generációjának egyik legizgalmasabb lengyel szerzője. A Szinte éjsötét című regényben egy varsói újságírónő visszatér szülővárosába, hogy tényfeltáró riportot készítsen a városban rejtélyes módon eltűnt gyerekekről: a mozaikokból a nő számára a bűnténysorozat mellett lassanként saját tragikus gyermekkorának képe is összeáll. A regényért Bator 2013-ban megkapta a lengyel irodalmi élet legrangosabb díját, a Nikét.

 

Bár személyesen nem, de Spiró György bemutatása által megismerheti a közönség az egyik legjelentősebb kortárs orosz írót, Ljudmila Petrusevszkaját, aki műveiben egyedi stílusban ötvözi a különböző posztmodern irodalmi tendenciákat, az analizáló lélektani leírásokat, valamint a humort. 

 

A külföldi írók bemutatkozása mellett nemzetközi beszélgetések is lesznek: Kulturális Schengen címmel például Rafaël Lewandowski, francia-lengyel filmrendező és forgatókönyvíró, Anne Weber, német-francia író és műfordító és Barbara Sieroslawski német-lengyel színházi rendező és forgatókönyvíró beszélgetnek a mindennapi európai valóságról, arról, hogyan érzik magukat otthon lengyelként, franciaként, németként Európa más országaiban.

 

Barabas Lorinc

Barabás Lőrinc

 

Koncertek, beszélgetések nem csak a szépirodalom jegyében

 

Különleges beszélgetésnek ígérkezik a hálózatkutató professzor Barabási Albert-László és a fiatal orvosi jövőkutató, Meskó Bertalan beszélgetése: mindkét szerzőnek idén jelent meg új könyve. Barabási-Albert A hálózatok tudománya című (tan)könyve tíz referenciahálózaton keresztül mutatja be a hálózatok világát. A fiatalabb, de külföldön már szintén elismert Meskó Bertalan könyvében a gyógyítás és az egészségmegőrzés jövőbeli tendenciáit tárja elénk.

Csütörtök este a Budapest Zeitgeist estjén Grecsó Krisztián, Hajdu Szabolcs és Palya Bea beszélgetnek, majd Barabás Lőrinc ad koncertet billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül megszólaltatva dalait, miközben Simon Márton először olvas fel új verseiből.

 

A vasárnapi díjátadó után pedig Rájátszás lesz, zenészek verselésével, költők zenélésével. Fellép Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián.

 

Könyvvásár

 

Az őszi Margót, idén először könyvvásár is kíséri, ahol belépődíjat nem kérnek, adni viszont jelentős kedvezményt adnak a résztvevő kiadók friss megjelenéseikből és a karácsonyi ajándékkönyvekből.

 

Varro Daniel c Nemeth Daniel

Varró Dániel

 

Gyermek- és családi programok

 

Nemcsak a felnőttekhez szól a fesztivál, hiszen az október 15-16-i hétvégén napközben számos gyerek- és ifjúsági program is lesz a Margón, illetve olyan események, amelyek a szülőket érdekelheti, például Szily Lászlóval Till Attila beszélget új kötetéről, a Beírásról, amelyben az iskolás évekre készíti fel az apákat az író, újságíró. A kisebbekhez szól a Szuper napom van! című program: Csapody Kinga és Pásztohy Panka mesékkel és közös rajzolással várja a gyerekeket  szombat délelőtt. Az azonos című kiadvány tulajdonképpen egy beszélgetőkönyv: a közös olvasás és a gyönyörű illusztrációk nézegetése közben könnyebben indul el dialógus szülő és gyereke között. Mester Kata, a BOOKR Kids Mesetár digitális könyveinek illusztrátora kézműves foglalkozást tart, Király Levente humoros, verses kutyasorolójának illusztrátora, Igor Lazin pedig rajzol a gyerekekkel.

 

Az interaktív foglalkozások mellett felolvasószínház is lesz, Roald Dahl Matilda című regényéből: Martinovics Dorina, Murányi Tünde, és Györgyi Anna színművészek a felnőttekkel szembeszálló, különleges, könyvmoly kislány történetét keltik életre. Az apropó pedig, hogy a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából indította útjára a Kolibri Kiadó a Roald Dahl-életműsorozatot.

 

A Margón a gyerekek a várost is jobban megismerhetik: az idegenvezető Tittel Kinga gyerekeivel közös sétáiból inspirálódva alkotta meg a Mesélő Budapest című családi útikönyvet, amely válaszol a 7–14 évesekben leggyakrabban megfogalmazódó kérdésekre.

A Menő Könyvek kamaszszerkesztősége pályázatán pedig a jövő nagy ifjúsági szerzőit keresik. A pályaműveket október 12-ig lehet beküldeni, a nyilvános eredményhirdetésre pedig október 16-án, vasárnap délben kerül sor a Margón.

 

Erdos Virag c Valuska Gabor

Erdős Virág

 

Budapest a fiatal tehetségekért program

 

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult kezdeményezés elsősorban a különböző művészeti ágak, az irodalom mellett a képző- és az előadóművészet területén kiemelkedő fiatal alkotók és projektek támogatása érdekében jött létre. Szintén az őszi Margó utolsó estéjén adják át a Budapest, a fiatal tehetségekért program különdíját, amihez Budapest Főváros Önkormányzata által biztosított 150 ezer forintos pénzjutalom, valamint egy BVA budapesti élménycsomag is társul. A különdíjat tavaly Papp-Zakor Ilka kapta az Angyalvacsora című kötetéért. A tavaly indult programot a Főváros olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és az egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében.

 

További információ:

http://www.facebook.com/margofeszt

http://www.margofeszt.hu

 

Online programfüzet: 

https://issuu.com/margofeszt/docs/margo2016progfuz_3d47c2d14ad83e

 

 

 

süti beállítások módosítása