1956 - Zenés előadással ünnepel a Hadart Színház

Orfeum - Zenés barangolás a XX. században címmel élő zenekarral kísért előadást mutat be vasárnap a Hadart Színház az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára.

 

A produkció ismert melódiákkal meséli el a múlt század két világháborúját, 1956-ot, a szocializmust, 1968-at, a nyolcvanas évek zenei "robbanását", majd a rendszerváltozás hozta szabadságot; társadalomkritika helyett az egyén útját követve az emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, miközben méltatlanul elfeledett dalokat éltet tovább. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött előadás vasárnap a budapesti Csokonai Művelődési Házban, majd november 13-án a Ferencvárosi Művelődési Központban lesz látható.

 

orfeum

 

„A 20. század egy nagyon mozgalmas század volt, a békeévek és a háborús évek váltották egymást, olyan események történtek, amiket nem szabad elfelejtenünk. A történetét zenével, vidámsággal és némi könnyel meséljük el, hogy a fiataloknak történelmünk és az idősebb generációk megértésében segítsünk; az idősebbeknek pedig örömet szerezzünk a nosztalgiázással. Maga a század nagy horderejű történései olyan érzelmi kitöréseket váltottak ki, amelyek a zenében, és az irodalmi dalszövegekben is annyira kifejezően jelentek meg, hogy tökéletesen visszaadják az emberek megéléseit. El sem hinnék, hogy egy-egy ismert melódia mi mindent képes elmesélni, olykor szeretettel, máskor szemrehányással, boldogan, vagy kétségbeesetten, de mindig személyesen és szenvedélyesen. Az ORFEUM legfőbb mondanivalója, ha visszatekintünk a 20. századra, akkor láthatjuk, hogy bár a balsors gyakran jelen volt, végül mindig az emberség győzedelmeskedett. Fontosnak tartom ezt a fajta visszatekintést, mert bár sokat olvashatunk a 20. századról, ez a kis revü élőbbé teszi a történelmünket, és balsorsunk állomásaiban nem csak a szomorúságot látjuk, hanem az emberség hatalmas erejét, és egy olyan századot, amit a sok szörnyűség ellenére is a remény jellemzett leginkább.’56-nak is a remény a legfőbb üzenete” – emelte ki Háda János rendező, a Hadart alapító vezetője.

 

orfeum 2


Az Orfeum című előadásban Darvas Ferenc válogatásában olyan dalok hallhatók, mint a Gyere, te nímand, a Szegény embert az ág is húzza, a Fizetek főúr, a Minden elmúlik egyszer, a Jó éjt, drága kis hadnagyom, a Kétszer kettő néha öt vagy az Oly távol messze van hazám.


Az orfeumi revü - Mérai Katalin, Laurinyecz Réka, Zakariás Éva, Háda János, Pál Tamás és Gieler Csaba szereplésével - három páros életútját mutatja be, az egyén szemével tekint végig a századon, legfőbb mondanivalója, hogy mindig a férfi és a nő, a két pólus ereje állította talpra az országot - közölte a teátrum.

 

MTI, Hadart

 

süti beállítások módosítása