Giorgio Strehlert választották minden idők legjobb operarendezőjének

Giorgio Strehlert (1921-1997), a milánói Piccolo Színház alapítóját és vezetőjét választotta minden idők legjobb operarendezőjének egy nemzetközi zsűri.

    

A Classic Voice című olasz komolyzenei havilap az opera világának 50 kiemelkedő személyiségét, rendezőket, énekeseket, kritikusokat, főigazgatókat, intendánsokat, kért fel véleménynyilvánításra, az eredményt a folyóirat szerdán utcára került száma közli.


Strehler

    

A válaszokból kialakult ranglistát egyetlen szavazat előnnyel a 76 évesen Luganóban szívinfarktusban elhunyt Strehler vezeti a francia Patrice Chéreau előtt. Nagyobb szavazatkülönbséggel lemaradva a harmadik helyen az ugyancsak francia Jean-Pierre Ponnelle végzett, őt a német Wieland Wagner, az olasz Luchino Visconti és az osztrák Walter Felsenstein követi. Hetedik helyen holtversenyben Luca Ronconi és Franco Zeffirelli végzett. 

 

strehler1

    

A legjobb kortárs operarendezőnek a kanadai Robert Carsent tartják a megkérdezettek, őt szorosan követi a velencei Damiano Michieletto, kissé jobban lemaradva a spanyol Calixto Bieito, a brit Richard Jones, az orosz Dmitrij Csernyakov, a svájci Christoph Marthaler és az olasz Romeo Castellucci.
    

Minden idők legjobb operarendezésének A Nibelung gyűrűje 1976-os bayreuthi előadását, Patrice Chéreau és Pierre Boulez produkcióját választotta a zsűri, második helyen Zeffirelli Scala-beli 1963-as Bohémélet-rendezése végzett.

 

süti beállítások módosítása