Így szerettek ők - Felolvasószínház Nyáry Krisztián kötetéből a Reök-ben

Felolvasószínházi sorozat indul Nyáry Krisztián "szerelmeskönyveiből" a szegedi Reök-palotában, a produkciók szövegét egyetemi hallgatói írják saját irodalomtörténeti kutatásaik alapján.

    

Az első bemutató előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón az előadásokat rendező Réczei Tamás elmondta, hogy részben azzal a szándékkal hívta életre a sorozatot, hogy az egyetemistákat újra bevonzzák a színházba. A szövegkönyvek írását is irányító művész úgy látja, azokat a hallgatókat, akik maguk is részesei lehetnek egy-egy darab születésének, könnyen megfertőzheti a színház.


igyszerett

    

Réczei Tamás elmondta, hogy a közönség részéről nagyon kedvező a produkciók fogadtatása, az első előadás iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a főpróbát is nyilvánossá kellett tenni.
    

Szajbély Mihály irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem bölcsész karának dékánja kifejtette, az egyetemen indult kurzuson résztvevő hallgatók saját maguk keresnek olyan dokumentumokat, melyekkel a Nyáry Krisztián által megírt történeteket kiegészítve elkészíthetik az előadások szövegét.
    

A professzor felidézte, hogy egykori bölcsészhallgatóként maga is részese volt a Paál István nevével fémjelzett szegedi egyetemi színjátszásnak, és az akkor szerzett tapasztalatokból sokat profitált irodalomtörténészként.
    

Nyáry Krisztián - aki az első produkcióban maga alakítja Szabó Lőrincet - kiemelte, hogy a magyar költők, írók szerelemi életét feldolgozó rövid irodalomtörténeti etűdök, szórakoztató ismeretterjesztő írások kedvet csinálhatnak a művekhez és a szerzőkhöz.
    

Az író szerint a magyar oktatás kiváló kezdeményezései voltak az önképzőkörök, amelyek segítették az irodalomhoz való szoros kötődés kialakulását. Hiszen az, aki 14-20 éves kora között megfertőződik az irodalommal, egész életében olvasni fog. Az író hangsúlyozta, hogy az nem csak önmagáért fontos, hiszen az érzelmi tapasztalat átadására hatékonyabb módszert még nem találtak ki, mint az irodalom és a színház.
    

Nyáry Krisztián bízik benne, hogy azok, akik megnézik a negyedszázad tragikus szerelmi háromszögét felelevenítő első darabot, kedvet kapnak ahhoz, hogy hazaérve elővegyék Szabó Lőrinc verseit.
    

A sorozat novemberben a Kozmutza Flóra, József Attila és Illyés Gyula kapcsolatát feldolgozó darabbal folytatódik.

süti beállítások módosítása