Rozsda ősz - Zenés irodalmi sorozat indul Óbudán

Kétrészes zenés irodalmi sorozattal idézi fel 1956 eseményeit az Óbudai Társaskör. Október 13-án 60 vers, kispróza, illetve zenei részlet hangzik el – 60 évvel a forradalom után.

 

Az Óbudai Társaskör ez év őszén kétrészes sorozattal idézi meg a forradalmi eseményeket. A megemlékezések sora 2016. október 13-án az Óbudai Társaskör Rozsda ősz címet viselő, zenés irodalmi programjával veszi kezdetét. Az esten közreműködik: Kútvölgyi Erzsébet, Őze Áron, illetve a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai.

 

Rozsda osz

 

Az Óbudai Társaskör irodalmi-zenei összeállítása elsősorban arra törekszik, hogy egyfelől az 1956-os forradalmi eseményeket átélő egykori fiatalok, majd a későbbi idők mindenkori múlt- és emlékidéző fiataljai szólaljanak meg benne. Az ún. „rozsda ősz” tudatos és érzelmi forradalmárai között említhető az 1960-70-es évekből Gérecz Attila, Petri György, Veress Miklós, Rakovszky Zsuzsa, Visky András, valamint a Hetek és Kilencek költőcsoport. Későbbről azok, akik 1956-ban még gyerekek voltak vagy meg sem születtek, s bár 1956-ot csupán az írásos és szóbeli, társadalmi és családi, irodalmi és művészeti hagyomány hagyta történelmi és morális örökül számukra, mégsem felejtenek. Alkotásaikban újrateremtik az 1956-os nagytörténetet, ők: Petrőczi Éva, Térey János, Szálinger Balázs és mások.

 

A Mécsesszemű remény körképéből (a szimbolikus számú, összesen hatvan szöveg sorából) nem hiányozhat 1956 néhány nagy tanúságverse (például Illyés Gyulától a korábban íródott, mégis ide tartozó, az Irodalmi Ujságban ekkor megjelent Egy mondat a zsarnokságról). Továbbá az olyan hirdetések, falragaszok, levélrészletek, rádióüzenetek sem, amelyek akár ama tíz nap humorával és hétköznapiságával is a forradalom hősiességét, pátoszát fényesíthetik.

 

A zenei válogatás érinti az akkor hallgatott klasszikusokat, a kor rádióban elhangzó műveit és az akkori zenei átalakulás tényleges résztvevőit (Járdányi Pál, Lajtha László, Kodály Zoltán).

 

süti beállítások módosítása