Újra birtokba veszi felújított színházépületét a Harag György Társulat

Ötnapos megnyitóünnepséggel vár a Harag György Társulat Szatmárnémetiben.

szatmART cover

 

Az átmeneti székhelyéről megújult történelmi otthonába visszaköltöző szatmárnémeti Harag György Társulat ötnapos rendezvénysorozattal kedveskedik hűséges közönségének, amely a mostohább körülmények ellenére is töretlenül a társulat mellett állt az elmúlt évadok során. A rendezvénysorozat valamennyi előadására szimbolikus, 1 lejes belépőt kínál minden bérletesének a hazatérését ünneplő társulat.


A szatmári színházi műhely alapítása óta immár másodszor foglalja el a városi színház 125 éves, impozáns épületét. Az alapító-főrendező, Harag György és fiatal alkotócsapata éppen 60 évvel ezelőtt, 1956 őszén költözött át Nagybányáról Szatmárnémetibe, ahol akkor már nyolcadik éve nem működött állandó, hivatásos színtársulat.


A Harag György által alapított társulat 2016. október 14-én jelképesen újra birtokba veszi a város ezen impozáns műemléképületét. A Szamosparti város egyik ékessége lett a frissen felújított, a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt színház, épp ezért az épület rangjához, és a hozzá kötődő, több mint 120 éves színházi hagyományhoz méltó megnyitóünnepséget szerveznek. „A rendezvénysorozat Szatmárhoz kötődő szerzők és művek felvonultatásával szeretne az épületen túlmenően is tisztelegni a város magyar kultúrájának kiemelkedő értékei és alkotói előtt. A felújított színházépület mindannyiunk büszkesége, de legalább ilyen büszkék lehetünk azokra az egykori és kortárs művészekre, akiknek hála értékekkel, méghozzá Szatmárhoz kötődő értékekkel tölthetjük meg azt időről-időre” – fogalmazott a programsorozat kapcsán Bessenyei Gedő István művészeti igazgató.


A rendezvénysorozat programjait a társulat ajándéknak szánja hűséges közönsége számára, így bérleteseinek szimbolikus, 1 lejes áron kínál belépőjegyeket, a bérlettel nem rendelkező érdeklődők számára pedig a 2016/17-es évadra meghirdetett alap jegyárak érvényesek, azaz az adott helyár függvényében 10 és 35 lejes áron válogathatnak a szabad helyek között. Emellett a programsorozat kísérőrendezvényei, képzőművészeti tárlat, könyvbemutatók és kerekasztalbeszélgetések mindenki számára ingyenesen látogathatók.

 

 nyilt sebe

 

SzatmART – Művészet Szatmárban, Szatmár a művészetben

2016. október 14-18.

 

Október 14. péntek

Szatmárnémeti Északi Színház, előcsarnok
16:30 – Szatmárnémeti múlt századfordulós építészete – képzőművészeti kiállításmegnyitó (a tárlat anyagát összeállította és a rendelkezésünkre bocsátotta Muhi Sándor)

 

Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem
17:00 – Ünnepi megnyitó (köszöntőt mond: Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Harag György Társulat művészeti igazgatója, Ilyés Gyula Szatmárnémeti volt polgármestere, Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere, Pataki Csaba Szatmár megye tanácsának elnöke)


17:30 – „Szavak szeretőjének szült anyánk...” – Páskándi Géza-est (Szerkesztő-rendező: Szugyiczky István)

 

Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem
19:00 – Láng Zsolt: Bartók zongorája – ősbemutató (Rendező: Patkó Éva m. v.) – I. (válaszható bérlet)

 

Október 15. szombat

Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem
11:00 – Csillagszél – koncert Kovács András Ferenc gyerekverseiből
19:00 – Theatrum Mundi - Kovács András Ferenc előadói estje

 

Október 16. vasárnap

Szatmárnémeti Északi Színház, büfé
15:00 – Kovács András Ferenc: York napsütése zengő tombolás – könyvbemutató (moderátor: Végh Balázs Béla irodalomtörténész)

 

Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem
17:00 – „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” – Dsida-est (Szerkesztő-rendező: Szugyiczky István)
19:00 – Láng Zsolt: Bartók zongorája (Rendező: Patkó Éva m. v.) – II. (válaszható bérlet)

 

Október 17. hétfő

Szatmárnémeti Északi Színház, büfé
16:30 – Szatmári magyar irodalom és művészet a rendszerváltás utáni években – Kereskényi Sándor irodalomtörténész előadása
17:30 – Szakmai beszélgetés a szerzővel és az alkotókkal a Bartók zongorája című darabról és előadásról


Szatmárnémeti Északi Színház, Ács Alajos Játékszín

19:00 – „Függök ezen a zord élet-párkányon…” – Ady-est Bogdán Zsolttal (Szerkesztő-rendező: Szugyiczky István)

 

Október 18. kedd

Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem

19:00 – Visky András: Pornó – Feleségem története - romániai ősbemutató (Rendező: Visky András m. v.)

 

Szatmárnémeti Északi Színház, büfé
20:30 – Szakmai beszélgetés a szerzővel és az alkotókkal a Pornó – feleségem története című darabról és előadásról

 

 

süti beállítások módosítása