Audiencia a Pesti Színházban – II. Erzsébet szerepében Halász Judit

Az Audiencia az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházaiban, október 14-től pedig Magyarországon először a Pesti Színházban látható Halász Judit főszereplésével, a rendező Valló Péter.

 

A Vígszínház ajánlója:

 

Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort, vagy éppen David Cameront. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit.

 

audiencia 1

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Az Audiencia nem csak szórakoztató, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata napjainkban is központi téma. II. Erzsébet az egyik legkedveltebb uralkodó világszerte, karakterének megformálása Halász Judit ötven évre visszanyúló, ragyogó pályafutásának újabb fontos állomása.

 

„Ő azt mondja, ha emberi lényként hétköznapi vagy, az uralkodóként a legnagyobb erényed lesz” – meséli II. Erzsébetről a Vígszínház színésznője, Halász Judit. „Igenis hétköznapian viselkedik a miniszterelnökeivel, és minden emberrel. Ezt tanulta. Ez egyáltalán nem olyan könnyű szakma, mint ahogy egy külső szem gondolhatja azt a csillogás alapján. Bár ott a gazdagság, a fény, a pompa, a kiszolgáltság, azért ebben nagyon sok kiszolgáltatottság is van, hiszen hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni.”

 

audiencia 3

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Judit kosztümjeivel a magazinok és történelmi fotók által megismert világot tárja elénk. „A hétköznapokon használt kösztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik” – mondja az uralkodóról Halász Judit. A díszlet Valló Péter tervei alapján készült el, a videó Verebes Zoltán munkája. Az előadás megszületését Görög Ibolya protokoll szakértő segítette tanácsaival.

 

„Nem mindegy, hogy tartom a lábam, hogy fogom a teáscsészét. II. Erzsébet még ebben a szabályrendszerben is egy rendkívül érdekes személyiség, akinek minden miniszterével más viszonya volt. A végén még talán az is kiderül, hogy a ki volt a kedvence” – teszi hozzá Halász Judit.

 

audiencia 2

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Margaret Thatcherként Igó Éva, John Majorként Fesztbaum Béla, Harold Wilsonként Hegedűs D. Géza, Winston Churchill-ként Lukács Sándor látható. A darab külön érdekessége, hogy az audienciákba nem kronologikus sorrendben nyerünk betekintést, van jelenet, amelyben II. Erzsébet alig múlt 20 éves, és van, amelyik szinte napjainkban játszódik. Bár egy királynőről beszélünk, nagyon különböző módon viszonyul minisztereihez. A protokolláris szabályokat bár mindenkivel betartja, néha a királynő mögül előbújik a hús vér ember. Egy helyütt azt mondja az előadásban: „Én a meg nem élt életemben mérföldekre lennék mindentől… egy vidéki házban. Egy farmon, valószínűleg. Sok gyerek, sok ló, sok kutya. A férjem lenne a közszereplő, én meg egyszerűen a felesége.”

 

 

süti beállítások módosítása