Világkörüli turnéra indul a Shrek, a musical társulata!

A magyar Shrek, a musical producere kapta meg a jogot, hogy a világ színpadain bemutassa a zenés produkciót. A Shrek társulata így hamarosan világkörüli turnéra indul - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Oscar-díjas animációs film nyomán született Shrek-musicalt a Broadway-tól a West Endig már a világ számos pontján játszották. Az idén májusban a Papp László Budapest Sportarénában dupla előadással debütált magyar Shrek-előadás producere, Rosta Mária kapta meg azt a jogot, hogy a világ színpadain bemutassa a musicalt. A Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője a produkció csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon még nem volt példa arra, hogy valaki megkapja a világ csaknem összes színpadára a jogokat.

 

shrekkk04


A turné jövőre indul Európában, majd az Öböl-országokban, a Távol-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban folytatódik. Az utazó társulat 80-100 tagú lesz, a darabot angolul adják elő.

 

A producer elmondta: színpad méretét 525 négyzetméterre csökkentve 2-3 ezer néző befogadására képes csarnokokban mutatják majd be a produkciót, az új, kisebb verziót a debreceni Főnix Csarnokban február végén láthatja a közönség először.


Szente Vajk rendező kiemelte: a non-replica formában bemutatott produkció sikere a magyar alkotók tehetségét mutatja. A magyar művészekben van annyi szellemi muníció, hogy lenyűgözzék a nemzetközi színházi világból érkezett szakembereket - mondta, kiemelve: nagy dolognak tartja, hogy a jogtulajdonos, a Music Theatre International/Dreamworks képviselői bizalmat szavaztak az alkotógárdának.


Az előadásban a címszerepet Feke Pál, Fionát Szinetár Dóra, a Szamarat pedig Csonka András kelti életre. A Sárkány szerepében Tóth Gabi, Farquaad nagyúrként Serbán Attila látható.

 

shrek uj1

 

„Nem nagyon szoktam angolul énekelni – Shrek szerepe pedig magyarul  is életem egyik legnagyobb feladata  volt. Természetesen mindent beleadok majd, hogy angolul is ugyanezt a színvonalat képviseljem , mint az itthoni előadásnál – ebben pedig egy nyelvtanár is a segítségemre lesz” – mondta Feke Pál.

 

„Nagyon büszke vagyok, nem csak arra, amit a Shrekkel elértünk, hanem arra is, amit átélhettünk a próbafolyamat és az előadás alatt. Nem igazán aggódom amiatt, világszerte mi játsszuk majd ezt a musicalt, biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan sikeresek lesznek a külföldi előadások, mint amilyen az itthoni volt” – tette hozzá Csonka András.

 

„Kevés olyan katartikus pillanat volt a pályafitásom során, mint a Shrek, a musical vége az Arénában: azt éreztem, hogy MEGTÖRTÉNT - nagy M-el! Boldog vagyok, hogy a külföldi szereplések során ezt még sokszor átélhetjük” – vallotta be Szinetár Dóra.

 

Serbán Attila, akinek Szinetár Dórához hasonlóan már van tapasztalata a külföldi fellépésekkel, arról is beszélt, hogy az idegen nyelvű előadás, sokkal nagyobb koncentrációt  igényel a színészektől.

„Összefogja az előadást és az alkotókat is, amikor nem magyarul játszunk. Biztos vagyok benne, hogy  külföldön is ugyanolyan sikerrel mutatjuk majd be a musicalt, és nagyon örülök, hogy a világkörüli turné kapcsán újra összejött a csapat” – mondta a művész.

 

Tóth Gabi kiemelte, hogy a musical sikere nagyban annak is köszönhető, ahogyan Szente Vajk higgadtan, profi módon fogta össze és irányította a produkciót. 

„A Shrek egy nagy családdá kovácsolt bennünket, ezért nagyon örülök, hogy most újra együtt lehetünk. Bár a külföldi turnén nekem lesz a legkönnyebb dolgom, hiszen csak egy dalt fogok énekelni, ám ennek a dögös számnak kifejezetten jól áll, hogy angolul adom elő” – árulta el az énekesnő.

 

shrekkk03


Az MTI/DreamWorks képviseletében a Theatrum Mundi Ügynökség ügyvezetője, Debreczeni Júlia elmondta: mindenütt angol nyelven játsszák majd a produkciót, amely a jogtulajdonos teljes támogatását élvezi.


A 2001-ben bemutatott első Shrek-film történetét feldolgozó musical ősbemutatója 2008-ban volt a New York-i Broadwayn, a londoni West Enden 2011-ben debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség.


A DreamWorks Animation filmje és William Steig könyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket David Lindsay-Abaire készítette, a zene Jeanine Tesori munkája.

 

 

süti beállítások módosítása