Amerika után a Trafóban a Tünet Együttes előadása

Az Apropó 2.0 érkezik október 19-én a Trafóba.

 

A Tünet ajánlója:

 

Egy ritkán játszott, Amerikát is megjárt vallomás a midlife-ról és a kapuzárási pánikról. Fiktív és valós emlékeket felvillantó, húsbavágóan személyes előadás táncosokkal és real-time videótechnikával. Ritkán játszott kuriózumok, személyes életleltárak, szókimondó élveboncolások csupán egyetlen este a Trafóban. Az Apropó 2.0-t legutóbb New Jersey-ben játszották.

 

apropo 2

Fotó: Marina Levitskaya

 

A darab egyik központi kérdése az emlékek között, az emlékek hézagaiban megbújó felejtés. Szabó Réka szólója, az Ez mind én leszek egykor kitörési kísérlet: „44 éves koromra úgy éreztem, hogy be vagyok zárva egy toronyba, ahol nincs lépcső. Rájöttem, hogy ahhoz, hogy ki tudjak szabadulni, újra kell értelmeznem magam. Így született meg a szólóm.” (Szabó Réka, kapcsolj.be) Produkciójában egyszerre van jelen a kislány, a középkorú nő és az öregasszony – minden emléke, amellyel szembe kellett néznie ahhoz, hogy elkészíthesse addigi élete leltárát.


Ezt az őszinte önvizsgálatot követi a darab második része, a Nem emlékszem, hogy így neveltek volna. A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozata adta az előadás apropóját. A sorozat hét 7 éves gyermek sorsát követi immáron 49 éve. A stáb hétévente keresi meg őket, és forgatja le az egyes epizódokat életük alakulásáról.


Ez a program szolgált kiindulópontul ahhoz a workshophoz, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. A produkció első verziója a Tünet Együttes születésnapi fesztiválján került bemutatásra 2012 decemberében a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Két éve real-time videótechnikával gondolták újra az előadást. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.

 

süti beállítások módosítása