Emlékgálával ünneplik a Csárdáskirálynő jubileumát Zalaegerszegen

Élőzenekarral, tánccal, prózával operett emlékgálát tartanak a Csárdáskirálynő magyarországi bemutatójának 100. évfordulója alkalmából november 13-án Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

 

Az est bevételét jótékony célra, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány javára ajánlják fel - közölték a szervezők pénteken, az emlékgáláról tartott sajtótájékoztatón.


Az operett a hungarikumok egyike, olyan műfaj, amelyben megmutatkozhat a magyar virtus és szenvedély - fogalmazott Farkas Alexandra, a program egyik szervezője, aki az esten a primadonna szerepében jelenik meg. Hozzáfűzte: Kálmán Imre (1882-1953) olyan hagyatékot hagyott az utókorra, amelyen generációk nőttek fel. A fiatal művészeknek kötelességük, hogy megőrizzék ezeket az értékeket, éltessék ezeket a műveket.

csarda zala

 

A zalaegerszegi gálaest a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő című operett köré szerveződik. Az előadás vendége lesz Faragó András, aki egykor a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művésze volt. A szubrett szerepét Szabó Noémi, a bonvivánt pedig Farkas Tamás jeleníti meg. Hertelendy Attila meglepetés - színművészi - produkcióval lép színpadra.


Az előadáson az ötvenedik jubileumát ünneplő Kiszöv Senior Táncegyüttes néptáncosai is közreműködnek. Az emlékgálát az élőzene teszi még gazdagabbá Máriás Zsolt vezényletével.


Máriás Zsolt szerint egyébként a "novembereket mágikus kapcsolat fűzi a Csárdáskirálynőhöz": az operettet az eredeti szándék szerint éppen 101 esztendővel ezelőtt, november 13-án szerették volna bemutatni Bécsben. Kálmán Imre babonás volt, ezért kérte a premier elhalasztását, amelyet végül az egyik főszereplő betegsége miatt tartottak meg négy nappal később, november 17-én. A magyarországi bemutatóra 1916-ban, ugyancsak novemberben került sor.


Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a november 13-i zalaegerszegi előadásra már most is hatalmas az érdeklődés.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása